Нови крстови на храму Светих апостола Петра и Павла у Батровцима

Парохија у Батровцима је најмања и најсиромашнија у Архијерејском намесништву шидском, која броји око 50 православних домова и поседује 4 хектара земље. Од свог оснивања је дуго година била филијала Моровића, да би један кратак период била под управом Илинаца и Вашице, што значи да се финансијски издржавала од ових парохија. Од 2019. године постала је самостална и тиме финансијски препуштена себи. Први самостални парох је јереј др Борис Фајфрић.

Од 2013. године када је отац Борис преузео дужност пароха батровачког, уједно је имао под управу и парохију у Илинцима. По доласку у Батровце, затекао је одсечену струју, дуг од 80.000 динара, постављање струјног прикључка од 100.000 динара, недовршену црквену салу и још по нешто. Аренда за земљу је тада годишње била 112.000 динара. До 2018. године све је отац Борис уз помоћ батровчана успео то да реши, у чему су такође помогли: Црквена општина Илинци, Општина Шид, Месна заједница Батровци и Епархија сремска. У међувремену је кроз лицитацију повећан износ аренде од 510 евра по хектару (292.000 динара годишње).

Од 2018. године отац Борис је разрешен дужности пароха Илинаца, док је и даље имао под управу Батровце, али је уз њу добио и илочку парохију, коју је батровачка привремено финансирала. Године 2019. парохија у Батровцима је први пут у историји постала самостална. Од тада се на цркви много тога урадило и то искључиво од добровољних прилога и даривања: кухиња за црквену салу, палионица свећа, поставаљање алуминијумских прозора и врата на храму итд. Ипак, највећи подухват је био ове године, када је храм добио сасвим ново рухо. Сви радови који ће бити поменути су искључиво урађени од добровољних прилога, без помоћи Општине Шид или сличних институција. Тако је храм добио два нова крста (торањ и апсида), израђени од прохрома и позлаћени, које је даривао Јеленко Ђурђевић из Новог Сада, родом из Батроваца. Црква је окречена, тако што је молерске радове финанисирао господин Ђорђе Стевановић из Шида, док је боју даривао АЛФ КОЛОР из Шида. Са крова торња је скинут стари цреп и замењен алуминијумом. Лимарске  радове су финансирали мештани из Батроваца, уз помоћ три фирме из Шида: BAMBI COMMERCE, VICTORIAOIL и ГРАНИЧАР. У донирању су били укључени и они мештани који су се одселили у Нови Сад, Београд, Лондон, Стару Пазову, Земун и Шид. Скелу су позајмили Теј Миленко (Хрват римокатолик) и Небојша Радосављевић, обојица из Шида, који нису тражили никакву надокнаду. У састављању скеле су учествовали мештани из Батроваца и радници из фирме ТОПЛИНГ ГАС из Новог Сада, чији власник је господин Јеленко Ђурђевић. На постављању крстова су такође учествовали исти људи 9. јула текуће године.

Иако је најмања и најсиромашнија парохија у Шидском намесништву, у много чему представља пример другим парохијама. Сви радови не би били урађени да отац Борис није био посвећен у обнови храма, као и његова породица која се много тога одрекла и много тога претрпела. Наравно, помоћ и подршка коју је имао од батровчана су исто од великог значаја, који су својим делима доказали да су достојни да носе име хришћанина.

Благодаримо оцу Борису Фајфрићу за достављен извештај

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *