Одржано предавање историчара Милоша Ковића у Инђији

ПРЕДАВАЊЕ ИСТОРИЧАРА МИЛОША КОВИЋА У ХРАМУ СВЕТОГ ЦАРА КОНСТАНТИНА И ЦАРИЦЕ ЈЕЛЕНЕ У ИНЂИЈИ

Прво предавање, у циклусу „Српска заветна мисао“ у Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Инђији, одржао је вечерас проф. др Милош Ковић, ванредни професор Филозофског факултета у Београду.

Тема предавања професора Ковића била је: „Заветна мисао у српској спољној политици до 1918. године“. У наставку програма представљена је и његова најновија књига „Велике силе и Срби (1496-1833)“, у издању Catene Mundi из Београда. О књизи је, поред аутора, говорио и Никола Маринковић, извршни уредник у издавачкој кући Cateni Mundi. Уредник и модератор циклуса предавања је Славољуб М. Марковић.

Присутне је поздравио и благословио старешина Храма јереј Богољуб Миловановић, а међу бројним гостима био је и архимандрит Стефан, игуман фрушкогорског манастира Велика Ремета.

Наредно предавање, 26. фебруара, на дан Светог Симеона Мироточивог, одржаће проф. др Борислав Гроздић,  пуковник у пензији, некадашњи професор војне етике на Војној академији на тему „Српски војник у косовском завету“.

У марту ће гостовати проф. др Мило Ломпар, редовни професор Филолошког факултета у Београду, у априлу Бранислав Матић, књижевник, уредник часописа „Национална ревија Србија“, а у мају др Немања Девић, научни сарадник Института за савремену историју.

Завршна трибина циклуса, са више учесника, на тему „Заветна мисао у делу Жарка Видовића“, биће одржана о Видовдану 2022. године.

Фотографије: јереј Немања Мартиновић и Ђура Ковачевић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *