Туманско сабрање на дан Обретења моштију Светог Јакова

Дан када се прославља десет година од обретења моштију Светог Јакова туманског није могао протећи без поклоника из Епархије сремске. На хиљаде верника из Србије, Републике Српске, Хрватске, Македоније, Црне Горе…сабраше се у древној светињи туманској да прославе новомученика Јакова (Арсовића) који пострада Христа ради. Читаоцима ових редова је можда познато да је у миру Благоје Арсовић докторирао на Сорбони и Монпељеу и поред лепе службе у дипломатији Краљевине Југославије одлучио се да свој живот посвети Христу. Уз велику помоћ Светог Владике Николаја монашки живот започео је уз свог духовног оца. Монах Јаков, како доби име при монашењу, пострадао је од репресије полицијских органа непосредно после Другог светског рата због проповедања лепоте хришћанске вере. Сахрањен је на монашком гробљу у манастиру Тумане. Верници из браничевског краја су често долазили на његов гроб и према казивању неких ту су се дешавала чуда Божија.

Доласком игумана Димитрија са монасима Петром, Павлом и Теофилом у ову светињу започиње нови живот ове древне светиње. Пре десет година, по благослову Митрополита браничевског Игнатија, извршено је обретење моштију монаха Јакова а убрзо потом догодила се и канонизација. Свети Јаков Тумански данас дочекује вернике у прелепом кивоту поред Светог Зосима Туманског. О туманском манастиру и братству су већ исписани многи редови и снимљене многе емисије, али се мора истаћи посебна веза са монаштвом и свештенством Епархије сремске о чему ћемо писати у наредном јављању. Овај пут важно је истаћи да је каменички парох протојереј Жељко Кусић повео групу од шездесетак верника на ово поклоничко путовање по изузетно повољним условима. Многи од нас су осетили снагу сабрања у овом дану јер је свима био исти циљ, помолити се за своје најмилије и самога себе светитељу кроз којег Господ чини чуда.

Светом архијерејском Литургијом началствовао је Митрополит браничевски Господин Игнатије уз саслужење више Архијереја наше СПЦ, МПЦ, много свештеника и свештеномонаха из разних Епархија, међу којима се налазио и архимандрит Доситеј из манастира Гргетег, духовник туманске свете обитељи. Светој Литургији су допринели својим благољепним појањем тумански монаси и хор из Неготина. На стотине људи се причестило из десет путира. После Свете тајне причешћа кренула је литија са моштима Светог Јакова у опход око манастира и затим поново унета у храм на целивање верном народу, који је сатима стрпљиво чекао ову прилику. У наставку сабрања, као и увек на оваквим догађајима, домаћин се потрудио да подели послужење свима присутнима уз пригодан културно уметнички програм духовне и изворне музике.

Мора се истаћи изузетна организација овог великог догађаја где су волонтери одиграли врхунску улогу, док је саобраћај функционисао беспрекорно. Без обзира на велику гужву, стотине аутобуса и путничких возила, није забележан нити један инцидент. Велика захвалност високопреподобном архимандриту Димитрију, са братством и сестринством туманске свете обитељи, што успевају на овај начин да нама православним Србима врате веру у лепша времена.

Текст и фотографије: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *