Представљена књига ђакона Александра Цигановића „За тебе – о духовним основама живота“

На недељно духовно сабрање – Вечерњу службу и читање акатиста Светом Нектарију Егинском у храму Светог првомученика и архиђакона Стефана у Сремској Митровици надовезало се духовно-књижевно вече на којој је промовисано друго и допуњено издање књиге „За тебе – о духовним основама живота “,  аутора ђакона Александра Цигановића. У питању је књижевни првенац митровачког ђакона који је први пут издат 2020. године, али због околности изазваних корона вирусом није званично промовисан, па је у међувремену 2023. године представљена друга, ништа мање вредна Цигановићева књига „Молитвени живот једног правослаавног хришћанина“. Говорећи о делу свестраног аутора који је стекао највише богословско образовање, присутним посетиоцима у Малој цркви на Сави обратили су се мати Антонина (Симић), игуманија манастира Петковица на Фрушкој гори, као и Мирјана Марковић, председница Књижевне заједнице Сремске Митровице. Одломке и стихове из ауторове књиге надахнуто је читао драмски уметник и рецитатор Александар Крстајић. Прелепе духовне и етно песме којима је разгалила срца присутних појала је Славица Средојевић – Јефимија.

Мати Антонина учинила је част аутору похваливши његов књижевни рад уз опаску да Александра Цигановића треба подржати у његовом стваралаштву „јер је он млада особа, здравог срца и ума“ а његова књига духовних савета и искустава може користити свима, нарочито онима који тек ступају у духовни и верски живот. Читајући одломак из своје рецензије мати Антонина наглашава да  аутор књиге своју реч црпи из Светог јеванђеља и речи Светих отаца.

“Овом књигом вођени кроз потребне врлине једног хришћанина препознајемо врата вечног живота. Нама је стало да идемо на пучину где су велики таласи, то јест искушења. Да заграбимо из Господње чаше оно што је спремио за нас и да тако из те духовне прогресије стигнемо на врата раја где нас чека Гопод који је припремио место за свакога који је имао вољу да се спашава. За то нам је потребно Богопознање и познање себе наспрам ауторитета и живог Бога. Ова књига плови између живота по светским мерилима и живота по Јеванђељу, као један од прелаза из смрти у живот где човек још није у свим аспектима постојања жив, али га књига зове у живот”, рекла је мати Антонина која је беседила о врлинама као духовној красоти која треба да прати сваког човека, врлинама којима ђакон Александар посвећује посебну пажњу.

“У свом првенцу прозног казивања „За тебе – о духовним основама живота“, млади ђакон Александар Цигановић нам дарује упутства како живети у складу са хришћанским начелима. Богоугодно и концизно, дотиче се занимљивих тема које нијансирају човеков живот и истичу значај вере, да се не поклекне пред пошастима које савремено доба у изобиљу нуди”, рекла је књижевница Мирјана Марковић обраћајући се гостима промоције.

Ако је вера камен на коме зидамо наш живот и љубав без граница и оквира, онда ће књига „За тебе – о духовним основама живота“ Александра Цигановића бити благородно упутство за духовни пут којим треба да идемо.

Аутор књиге поздравио је присутне захваливши им што су се жељни духовног напретка  одазвали позиву и тако подржали његов рад. Александар је говорио о генези свог књижњвног првенца. Сетио се средњошколских дана када се, привучен размишљањем о свакодневним проблемима и недоумицама које имају његови пријатељи и људи у окружењу, окренуо духовној литератури где је пронашао  одговоре на многа питања напаћених душа. Књига духовних савета и поука настала је као Цигановићев покушај да посаветује пријатеља који се нашао животном у проблему. Једно од решења било је да своје мисли стави на папир, па је ово посебно инспирисано дело настало у кратком периоду за свега две недеље. Књигу по речима аутора – како стоји у њеној рецензији, чине благородна упутства за духовни пут . Она је погодна за људе који прилазе вери, али и духовно искусније вернике који ће у њој свакако пронаћи нове вредности и сазнања. Ђакон Александар Цигановић представио је садржај свог дела и уједно поучио присутне о врлинском, молитвеном и литургијском животу, односно конкретној и делатној љубави која мора бити плод највишег духовног узрастања. Аутор је изговорио стихове једне од својих песама и на крају духовне вечери захвалио се свима који су на било који начин помогли овом издавачком подухвату.

Текст и фотографије: Дејан Мостарлић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *