Прослава славе Светосавске омладинске заједнице у Архијерејском намесништву пећиначком

У навечерје празника Светих мученица Вере, Наде и Љубави и мајке им Софије, Светосавска омладинска заједница свечано је обележила своју славу. Славље је започето вечерњим богослужењем, којим је началствовао архимандрит Атанасије, игуман манастира Старо Хопово, а њему су саслиживали јеромонах Софроније, сабрат поменутог манастира и протојереј Мићо Ристић, уз присуство великог броја свештенства архијерејског намесништва пећиначког, чланова Светосавске омладинске заједнице, верног народа и  гостију придошлих да увеличају ову светковину. По завршеном вечерњем богослужењу архимандрит Атанасије је приступио благосиљању славских дарова са председником Светосавске омладинске заједнице, господином Алексом Плавшићем. Благосиљајући свечаре, архимандрит Атанасије је све присутне подсетио да је стожер око кога се ми окупљамо не било ко, него управо личност Исуса Христа и да све што чинимо треба да чинимо Њему у славу. Још је скренуо пажњу на мученички живот небеских покровитеља – које прославља Светосавска омадинска заједница – рекав да њихово трпљење и љубав према Господу, које су они поднели током мученичког старадња, треба да буду образац и узор у искушењима која данас искрсавају пред омладину.

По завршеном благосиљања славских дарова сви присутни су пошли у салу парохијског дома, где је била спремљена богата аврамовска трпеза љубави за све домаће и добродошле госте. Током вечере, бираним речима се обратила Вања Петковић, секретар Светосавске омладинске заједнице, изразивши речи благодарности, понајпре, Његовом Високопреосвештенству Архиепископу сирмијском и Митрополиту сремском Господину Василију, за сву љубав и разумевање коју показује, затим локалној самоуправи на несебичној помоћи коју пружа, Колу српских сестара, свим присутним добротворима, дародавцима и свим доброжелатељима Светосавске омладинске заједнице.

После вечере је био пуштен кратак филм који сублимира сав досадашњи богат рад и разнолике активности које је успела, веома успешно, да оствари Светосавска омладинска заједница, узев у обзир чињеницу да је ова заједница закорачила тек у трећу годину свога битисања. Емоцију коју је изазвао овај филм, није могла да остави равнодушне ни госте а ни чланове заједнице, који су веома поносни на сав  свој досадашњи рад.

На самом крају, обратио се Архијерејски намесник пећиначки, протојереј Бојан Мијановић, не скривајући на свом лицу радост и понос што у својој близини има ове дивне младе људе, вредне и орне за сваки добар подухват.  У свом говору он је истакао да када деца постају домаћини и славе славу, то је на понос сваком родитељу и знак да породица, односно, народ има будућност, као и да омладина која се окупља око оваких догађаја је спасена од свих порока које нуди ово невреме. Захвалио се свим присутнима, још једном, и пожелео свим члановима да славе на многаја љета.

Благодаримо оцу Божидару Васићу за достављен извештај.

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *