Велико признање хору Карловачке Богословије

Митрополија црногорско-приморска је поводом великог јубилеја храма Пресвете Богородице у Бијелој, надомак Херцег Новог угостила појце хора Карловачке Богословије са хоровођом и професором црквенословенског појања господином Јованом Стојановићем.

Ово је још једно признање хору Карловачке Богословије која ове године прославља значајан јубилеј, 230 година постојања. Ово богословско училиште је најстарија установа духовног образовања на овим просторима. Многе познате личности су прошле кроз школу богословља као питомци или професори школе у којој се увек неговало чувено Карловачко појање. Сви који прате духовну музику и црквено појање лако препознају лепоту овог појања. Хор је ове 2024. године наступио на многим значајним догађајима у нашој Светој Цркви од Париза до Охрида.

У оквиру великог догађаја за Митрополију црногорско-приморску са великом радошћу је дочекан Патријарх српски Господин Порфирије, који је извршио чин освећења крсног места где ће бити изграђен Саборни храм посвећен Преображењу Господњем у Бијелој. У вечерњим сатима у великој сали Дома културе у Бијелој одржана је свечана Академија на којој су говорили истакнуте личности из културе и друштвеног живота Општине Херцег Нови. Са радошћу се слушало о хиљаду година од успостављања храма Пресвете Богородице у Бијелој и 200 година од обнове истог.

На Академији је наступио хор Карловачке Богословије Свети Арсеније Сремац са познатим професором Јованом Стојановићем. Карловачки богослови су појали на Крстовдан на Светој архијерејској Литургији којом је началствовао Патријарх српски уз саслужење Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског Јоаникија, више Епископа СПЦ, свештеномонаха и свештенослужитеља ове Митрополије. Наши богослови су својим ангелским појањем допринели лепоти овог литургијског сабрања.

Хор карловачких богослова је у оквиру свог боравка у Митрополији црногорско-приморској појао и на вечерњем богослужењу у манастиру Острог.

Има ли лепшег доживљаја за ове млађане момке и снажнијег мотива за учење и напредовање од појања пред својим Патријархом, Митрополитима, високим и угледним гостима, као и под Острогом?

Текст: Крсто Калинић

Фотографије преузете са сајта Митрополије, РТВХН и од карловачких богослова

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *