Сабор карловачких богословаца у знаку обележавања јубилеја 230 година постојања Карловачке богословије

У поподневним сатима, 23. септембра 2023. лета Господњег, почео је Сабор карловачких богословаца у знаку обележавања јубилеја 230 година постојања Карловачке богословије. Ово је, посматрано кроз историју, трећи сабор богословаца у последњих шездесет година њеног рада.

Вечерње богослужење су служили архимандрит Гаврило Стевановић – игуман манастира Озрен, протојереј Бојан Нинковић – секретар Епархијског управног одбора и јереј Станко Лакетић – старешина Саборне цркве, те ђакон Василије Јосимовић. На служби се сабрало мноштво свештеника који су добар темељ свом богословском знању ударили управо у Карловачкој богословији. На сабрању су, поред Митрополита сремског Господина Василија, молитвено просуствовали и Господа архијереји, Константин Ђокић – умировљени Епископ средњоевропски и Георгије Ђокић – умировљени Епископ канадски, такође некадашњи ученици нашег училишта.

По вечерњој служби, на главном тргу Сремских Карловаца уприличен је свечани јубилејски концерт професора и ученика нашег богословског училишта – „Дивне песме, дивни обичаји“. Одржани концерт био је изванредан сплет духовних и народних песама. Хор је извео 15 песама од стране великих композитора по разним напевима. Три песме су отпеване једногласно, по карловачком напеву, записане у ноте од проте Ненада Барачког, такође карловачког ђака. По завршетку концерта, одржана је промоција монографије Карловачка богословија, као и нове књиге Богословци и Карловци, која садржи радове бивших и садашњих професора и ученика Богословије, као и матурантске таблое свих генерација, од последње обнове 1964. до 2024. године.

Други дан, 24. септембра, Светом архијерејском Литургијом, којом је званично обележен сабор, началствовао је Његово Високопреосвештенство Архиепископ сирмијски и Митрополит сремски Господин Василије, уз саслужење умировљене Господе архијереја, Константина и Георгија Ђокића. Поред Господе Епископа, саслуживало је многобројно свештенство и ђаконство Српске Православне Цркве, који су завршили Карловачку богословију последњих деценија. Беседу на Литургији произнео је прота Милош Весин. На крају је Високопреосвећени Митрополит поздравио окупљене богословце и позвао их на даљи наставак дружења у комплексу Богословије.

Свечани ручак за све некадашње и садашње богослове, професоре и прислужитеље почео је певањем хора Богословије и благословом Митрополита Василија. Овом дивном скупу су поред бројних богословаца присуствовали и представници републичких, покрајинских, градских власти, као и представници српске војске, основне школе и Карловачке гимназије те пријатељи и добротвори наше школе. Међу првима се сабранима обратио градоначелник Сремских Карловаца, господин Дражен Ђурђић, а по његовом говору све присутне је поздравио и ученик четвртог разреда, господин Рајко Марковић. У наставку је уследио и музички програм, те је у пријатној атмосфери настављена свечана трпеза. У току трпезе, окупљенима се обратио и ректор београдске Богословије Светога Саве, протођакон Радомир Врућинић, иначе некадашњи ђак наше школе. Заблагодарио је управи нашег училишта на труду који исказује претходних година, те се подсетио својих ђачких дана проведених у Карловачкој богословији. Госте је својом, особито надахнутом беседом окрепио Високопреосвештени Господин Митрополит Василије, који је топлим речима оца и пастира подсетио све шта значи бити ученик Христов и богословац. У уметничком програму су поред осталих наступили и госпођа Јасна Кочијашевић, госпођа Александра Падров, господин Никола Роквић као и наши ђаци богословци. Било је лепо видети како браћа живе заједно. Нека тако буде до у вечност.

Извор: Богословија Светог Арсенија; Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *