Молитвено сећање на страдања Срба и становништва Срема у Првом и Другом светском рату

Полагањем венаца, комеморативним скуповима и парастосом који је служило свештенство Српске православне цркве, протеклог викенда у Сремској Митровици обележена су страдања Срба и становништва Срема у Првом и Другом светском рату. У суботу 7. септембра на пољу Легет обележено је 110 година Легетске битке, једног од првих сукоба српске и аустроугарске војске у септембру 1914. године који се завршио трагичним страдањем и избацивањем из строја  више од 6000 српских војника и официра, у највећој мери припадника Тимочке дивизије првог позива из састава 13. пука „Хајдук Вељко Петровић“. Они су у оквиру Сремске операције форсирајући Саву у намери да одврате непријатеља са планиране тачке главног удара српске војске, после краткотрајног успеха поклекли у неравноправној борби са бројно надмоћнијим непријатељем на сремској страни Саве између Сремске Митровице, Шашинаца и Јарка. Тела многих војника и официра заувек су остала у водама реке.

Дан касније, у недељу 8. септембра 2024. године у меморијалном комплексу „Спомен гробље“ у Сремској Митровици, на старом православном гробљу обележено је сећање на страховити злочин према безмало 8000 становника Срема које је 1942. године у злогласној акцији усташе Виктора Томића насилно довођено и на најсвирепији начин убијано и бацано у јаме са кречом. Тим поводом, пре званичне комеморације уз културно-уметнички програм и традиционалног полагања венаца, служена је Света литургија у капели Свете Петке. Након тога, свештенство предвођено Архијерејским намесником протојерејем-ставрофором Савом Ракитом, служило је парастос невино пострадалим Србима и мештанима сремских насеља међу којима је био и чувени сликар Сава Шумановић. Прота Саво Ракита у својој беседи подсетио је на речи молитве „Оче наш“ по којој су хришћани дужни да праштају грехе, али је додао да усташки злочин на овом месту никако не сме бити заборављен.

“Браћо и сестре, не смемо то заборавити. Морамо се окупљати на овом месту и молити се за све оне који су пострадали, али свакако у срцу нашем опростити и онима који су то учинили да њихово безумље више не води ни њих ни њихове потомке” – рекао је отац Саво уз молитвене жеље да Господ свим пострадалима подари Царство небеско и Живот вечни. Намесник је позвао присутне да се држе речи Јеванђеља а свима је пренео благослов Високопреосвећеног Митрополита сремског Господина Василија који је у својим молитвама и мислима свакако био на овом светом месту.

Оба комеморативна скупа организовао је Град Сремска Митровица уз присуство највиших представника градске власти, многих гостију, делегација, удружења и  грађана.

Текст: Дејан Мостарлић

Фотографије: Дејан Мостарлић, фејсбук страница Мој град Сремска Митровица

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *