Прослава празника Обновљење иконе Пресвете Богородице Илочке

У суботу, 10. августа 2024. године Господње, парохија у Илоку, али и целокупно Архијерејско намесништво шидско, имали су ту радост да прославе један нарочит празник – Обновљење иконе Пресвете Богородице Илочке, која је пре више од два века донета у Илок из руског града Смоленска. Управо ова чињеница и јесте разлог да се празник посвећен овој икони прослави баш на овај дан, када васцели православни свет, а особито братски руски народ, прославља празник иконе Богородице Смоленске.

У част овог значајног догађаја, у илочком парохијском храму Светог архангела Михаила служена је Света архијерејска Литургија. Литургију је служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ сирмијски и Митрополит сремски Господин Василије, уз саслужење протојерејâ-ставрофора: Радомира С. Мишића, православног архијерејског намесника шидског, Драгана Мићића, пароха у Линцу (Епархија аустријска), Неђе Зарића, пароха тобутског (Епархија зворничко-тузланска), Ђорђа З. Марића, пароха шидског, протонамесника Синише Хрвачевића, пароха банстолског и марадичког, јереја Јеремије Дегенека, пароха у Нештину и епархијског протођакона Горана Власца. Пре саме Свете Литургије Његово Високопреосвештенство Митрополит Василије извршио је чин освећења иконостаса и Богородичиног трона, на коме се налази икона Пресвете Богородице Илочке.

За умилно појање на Светој архијерејској Литургији побринуо се хор ,,Свети Јован Крститељ“ из Бачке Паланке, предвођен диригентицом Снежаном Жујић, док су за певницом појали свештеници, студенти и богослови из Архијерејског намесништва шидског. Поред верног народа, који је готово у потпуности испунио свети храм, Светој архијерејској Литургији присуствовали су господин Дејан Лисица, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова, испред Владе Аутономне Покрајине Војводине, представници Општине Шид, представници локалне власти града Илока, а својим присуством поштовање је исказао и бискуп Реформаторске хришћанске Цркве, преузвишени господин Јасмин Милић, који своје седиште има у граду Осијеку.

По завршетку Свете Литургије, Високопреосвећени Митрополит одржао је пригодну беседу о данашњем дану, осврнувши се укратко на живот Пресвете Богородице и испричавши историјат доласке Богородичине иконе из Смоленска у Илок, након чега је организован литијски ход са иконом Пресвете Богородице Илочке кроз град Илок.
По окончању богослужбеног дела прославе одржан је културно-уметнички програм, за који је било задужено КУД ,,Острово“ из Острова у Републици Хрватској, представљене су рукотворине Удружења жена ,,Нура“, такође из Острова, после чега је приређена трпеза љубави за свештенство и верни народ, трудом и љубављу надлежног пароха, протојереја-ставрофора Предрага Азапа и верног народа из Илока.

Икона Пресвете Богородице Илочке донета је у илочки храм из руског града Смоленска 1802. године. Представљала је дар илочког кнеза ( еквивалент данашњем звању председника Општине) Лазара Јовановића, који ју је приложио за здравље своје породице, а поводом рођења свог сина првенца Павла (потоњег митрополита београдског и целе Србије Петра). Икона је током ратова била склоњена и на њу се готово потпуно заборавило. Поново је откривена тек 2019. године, доласком протојереја-ставрофора Предрага Азапа на парохију у Илоку, који је проналази на тавану парохијског дома. До сазнања о постојању ове иконе прота Предраг долази трагом сведочења госпође Наде Јерковић, веома образоване жене, која је била изузетно добар познавалац историје старих Илочана.

Текст и фотографије: вероучитељ Ненад Србљанин

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *