Манастир Старо Хопово прославио празник Светог великомученика Пантелејмона

Древна фрушкогорска светиња, манастир Старо Хопово, прославила је данас свог заштитника, Светог великмученика Пантелејмона.

Већина манастира на светој Фрушкој гори претрпела је највећа разарања и пљачку за време Другог светског рата од стране усташа, па тако и ова древна светиња, задужбина породице Бранковић из 15 века. Обнова је започета 2001. године по благослову Његовог Преосвештенства тадашњег Епископа сремског Господина Василија, а на иницијативу породице Чонкић из Петроварадина.

Старо Хопово је првобитно било под управом гргетешког настојатеља, архимандрита Доситеја, чијом је заслугом подигнут данашњи конак са монашким келијама и трпезаријом. Године 2006. манастир добија своју управу, када је за настојатеља именован јеромонах Атанасије, коме се придружио јеромонах Јустин из манастира Велика Ремета (данас Епископ западноевропски).

Данашњом Светом Литургијом началствовао је протојереј Бојан Мијановић, архијерејски намесник пећиначки, уз саслужење протојереја ставрофора Славка Теофиловића, пароха иришког у мировини, протојереја ставрофора Бранислава Чортановачког, пароха нирнбершког, протојереја Дарка Јелића, пароха иришког, јереја Бранислава Јовановића пароха сурдучког, протођакона Горана Власца и ђакона др Николе Лукића. За певницом су појали професори и студенти богословских училишта.

После Свете тајне причешћа кренула је литија у трократни ход око храма. Освећени су славски дарови и изабрани нови кумови. Народу се затим обратио протојереј Бојан Мијановић са радошћу што је данас баш овде у овој светињи, где се по ко зна који пут срео и са молитвено присутним Авом Доситејем. Емотивне речи оца Бојана, а касније и поуке ђакона Николе можете послушати у тонском запису ове вести.

Као и сваке године добар домаћин архимандрит Атанасије и његов сабрат јеромонах Софроније, приредише са кумовима и добротворима трпезу љубави за све госте. На крају, треба истаћи да се ова светиња јесте издигла из пепела и васкрсла после силних разарања и пљачки, али се и ми морамо потрудити да својим молитвама и прилозима помогнемо да се реализује изградња започетог објекта гостопримнице са пратећим садржајима.

За све информације о начину и врсти помоћи треба се обратити директно Управи манастира Старо Хопово на број телефона: 022 21 501 33.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *