У Руми прослављена слава Храма Пресвете Богородице Млекопитатељнице

У Руми, 15. и 16. јула прослављена је слава Храма Пресвете Богородице Млекопитатељнице.

Празник чудотворне Иконе Млекопитатељнице у нашој Цркви прослављамо и 25. јануара, док престони празник храма који се гради у Руми у излетишту Борковац, по благослову Високопреосвештеног Митрополита Василија прославља се према прослављању на Светој Гори, 16. јула.

Уочи празника, 15. јула, у 17:00 ч отворено је представљање вина, манастирских и других производа, које је организовано у сарадњи са Савезом винара и виноградара Србије и Туристичком организацијом Општине Рума. Отварањем представљања производа 11 манастира и 4 винарије започето је прослављање празника.

У 18:00 ч служено је вечерње богослужење којим је началствовао презвитер, отац Милорад Бојчић, парох у Голубинцима. Молитвом и светогорским појањем величана је Љубав Божија која нам је дата кроз Икону Млекопитатељнице, на којој је представљена Богородица како храни Господа. Најнежнији и најприснији однос љубави сваке мајке са својим чедом остварује се управо оним што је приказано на овој Икони. Та Икона је и једна од најстаријих у Хришћанству. Насликао је Св. апостол и Јеванђелист Лука а Св. Сава добио је као нарочит благослов у Јерусалиму са Иконом Тројеручицом и пренео на Свету Гору где се и данас чува у Посници а из Поснице, на благослов 2022. године пренета је Икона која се чува управо у овом храму.

После вечерње службе Богу и Богородици, Млекопитатељници, уприличено је предавање оца Предрага, Пеђе Поповића на тему “Са породицом у Царство Небеско”.  Садржајно и поучно предавање оца Пеђе слушало је са пажњом неколико стотина људи од којих су поједини путовали и неколико сати да би чули уживо реч пастира који неуморно употребљава све видове комуникације да допре до људи који хоће да се поучавају у Православној вери.

Током богослужења и предавања најмлађи чланови Цркве радовали су се и садржајима, дворцима на надувавање и ликовима из цртаћа, који су постављени за њих.

У уторак, 16. јула, на празник Млекопитатељнице, служено је јутрење богослужење којим је началствовао презвитер, отац Стефан Гавровски, парох на Бусијама  а у наставку, централно сабрање прославе, Литургију, служио је архимандрит, отац Стефан, настојатељ манастира Велика Ремета а саслуживали су презвитери: отац Милош Маријанац, парох у Беочину, отац Милорад Бојчић, парох у Голубинцима, отац Стефан Гавровски, парох на Бусијама. У литургијском сабрању уз верни народ узели су учешћа и протонамесник, отац Душан Вишекруна, парох у Руми, презвитер, отац Ален Вукашин, парох у Батајници. Кумови овогодишње славе господин Радован и госпођа Жељка са својим кћерима Саром и Аном принели су славске дарове.

Архимандрит, отац Стефан, беседио је на крају Литургије поучивши верни народ.

Захваљујући се свима на учешћу и помоћи, припреми и прослављању празника чудотворне Иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице, обратио се протопрезвитер-ставрофор Сретен М. Лазаревић, архијерејски намесник и парох румски.

Текст и фотографије: Храм Пресвете Богородице Млекопитатељнице

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *