Манастир Раковац прославио Свете бесребренике Козму и Дамјана

Празник Светих Козме и Дамјана литургијски је прослављен у манастиру Раковац на Светој Фрушкој Гори, који је посвећен бесребреницима и исцелитељима Козми и Дамјану.

Ни високе температуре, од раних јутарњих часова, нису спречиле велики број верника са свих страна да се данас саберу у овој древној светињи.

Литургијом је началствовао умировљени нирнбершки протојереј – ставрофор Маринко Радмило, уз саслужење Архијерејског намесника шидског протојереја – ставрофора Радомира Мишића, протојереја Жељка Кусића пароха каменичког и игумана манстира Ђипша јеромонаха Лукијана.

За певницом су појали студенти ББФ и новозамонашени монах Емилијан раковачки.

У олтару су прислуживали многи млади чтеци, а храм је био испуњен верним народом.

Неколико монахиња из манастира Грабово и Ђипша су пристигле по овој врелини да се помоле светитељима Раковачким и честитају славу братству и сестринству.

После Свете Тајне Причешћа и поделе нафоре приступило се освећењу славских дарова.

Присутном народу се у надахнутој беседи обратио шидски намесник протојереј – ставрофор Радомир Мишић, чију беседу можете послушати у прилогу. На крају све присутне је позвао за трпезу љубави настојатељ ове свете обитељи, преподобни јеромонах Евгеније, који је са сестрама мироносицама и кумовима приредио окрепљење за све.

Текст, светлопис и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Архијерејског намесника протојереја Радомира Мишића из Шида:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *