Смотра Црквених хорова и музике у храму Светог Архангела Гаврила у Сусеку

У Недељу Светих Отаца Првог васељенског сабора 16. јуна 2024. године, у храму Светог архангела Гаврила у Сусеку служено је вечерње богослужење, којим је началствовао јереј Никола Ерцег, парох сусечки.

За певницом појали су студент Православног богословског факултета Универзитета у Београду, г. Стефан Зеленовић, ученици Карловачке богословије Александар Пилиповић, Петар Кунац и чланови Појачког састава Благовеститељ, са гостима. 

Забележено је и присуство ђакона Петра Којића, јеромонаха Лукијана, настојатеља манастира Ђипше, јереја Немање Теофиловића, пароха батајничког, Јелене Викторове из Општине Беочин, као и молитвено учешће великог броја верног народа.

Након вечерње службе, пригодном беседом о значају дечјег славопоја Богу, обратио се присутнима јереј Никола Ерцег: “Нека је свима срећан и од Бога благословен празник Вазнесења Господа нашег Исуса Христа, који је у слави својој чудесно узишао на небеса и сео са десне стране Бога Оца, тиме заузевши своје Царско Место на Небеском Престолу, а бивајући и даље Духом Светим са нама и свеколиком творевином у векове векова.

Верни народ Божји, ишчекујући свога Спаситеља Христа, у овим данима осећа радост празника Вазнесења Његовог и молитвено му се обраћа са надом на спасење, да нама и сваком понаособ пошаље Духа Утешитеља који од Оца исходи. Вапијемо му жељом да нас учини „децом Неба“ – да нас води кроз живот у сваком добру и помогне у нашем успињању на духовној лествици Вечности.

Прва смотра црквених хорова „Вазнесењски славопој“ у Храму Светог архангела Гаврила у Сусеку јесте настала са циљем да нас песмом што више приближи Богу у храму или другде, да кроз молитвено сабрање заједно са нашом децом доживимо истинску радост живота у заједници са Богом, а ево данас благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита сремског Г. Василија – смотром црквених хорова и музике православног хришћанског предања, петом по реду, уз помоћ свих вас”.

***

Вазнесењски славопој

Домаћин – сусечки Појачки састав Благовеститељ

У наставку вечери, парох сусечки Никола Ерцег означио је почетак ревијалног програма V смотре црквених хорова и православне хришћанске музике, „Вазнесењски славопој“, уводним речима: “Домаћин ове свечаности јесте Појачки састав „Благовеститељ“ при Храму Светог архангела Гаврила у Сусеку који ће започети смотру црквених хорова певањем нумера “Суза Косова”; “Радуј се Србине” и “Симонида”, дириговао је јереј Никола Ерцег. 

Благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита сремског Г. Василија, хор је кренуо са радом 7. априла 2017. године првом пробом у порти сусечког храма. Кроз овај састав досад је прошло преко 80-оро деце различитог узраста са преко 40 извођачких нумера и 30 званичних наступа како на локалном подручју тако и шире. Осим ових статистичких бројки, Благовеститељи су првенствено започели свој рад појући на Литургијама и богослужењима. Покренута је смотра црквених хорова “Вазнесењски славопој”, досад их је било четири, и на данашњи дан је пета.

На овој смотри, својим нумерама су се представили Удружење “Велико коло” – постоји од 2010. године, групе су у Ветернику, Новом Саду и Сусеку. Млађа група се представила са “Играма из Србије”.

На овом духовно музичком сабрању учествовали су и Дечији и мешовити Хор Храма Светог Георгија у Старој Бежанији на челу са диригентом Аном Ивановић, Дечији црквени хор Свети Василије Острошки, при истоименом храму у Беочину, на челу с Јевгенијом Којић.  

Основан је у јесен 2016. године при храму „Св. Василије Острошки“ у Беочину. Хор је основала Јевгенија Којић од својих ученика којима предаје веронауку у ОШ „Јован Грчић Миленко“.  У Хору певају ученици из Беочина, Черевића, Раковца и Лединаца.  

Хор је имао неколико запажених наступа, како у школи тако и у храму у Беочину и Сусеку, храму Св. апостола Павла у Петроварадину и на манифестацији „Ноћ музеја“ у Черевићу. као и ,,Бели мајдан” у Раковцу. Исто тако, хор је певао на Божићном и Васкршњем концерту  у великом холу Музеја Војводине у Новом Саду. Такође, хор је певао на Архијерејким литургијама у свом храму у Беочину. Поред тога, учествовао је неколико пута  на отварању изложбе ,,Православље на интернету“ у Дому културе у Беочину.  

Хор је учествовао на смотри хорова ,,Видовданска звона“ у Храму Св. Георгија у Угриновцима и Смотри хорова ,,Вазнесењски славопоју,, у  Сусеку, на Васкршњем концерту у Батајници, наступao je  на манифестацијaма ,,Божићно сеоце“ у Београду и ”Распевана јелка ”у Новом Саду. Хор је учествовао на Свечаној Академији у Сремским  Карловцима поводом 100-годишнице ујединенија СПЦ, на хорским сусретима у Сусеку, на фестивалу хране у Раковцу, на прослави Дана општине Беочин и манифестацији “Божићна чаролија”и “Ускршња Променада “у Новом Саду. Ове године је имао Божићни и Васкршњи концерт у Беочину. Представили су се композицијама: Ој Недељо; Песма о Св. Василију и Мајка Ангелина.

Хор ученика Веронауке ОШ “Јован Јовановић Змај” из Сремске Каменице основан пре годину дана на Светог Кирила и Методија, изазвао је одушевљење публике. 

Хор је имао велики број наступа. Броји преко стотину чланова. Представили су се “Поздравном песмом” из Баната коју је забележила етномузиколог Селена Ракочевић, и песмама “Једна земља један тим” и “Каменички бисер” (Текст и музику је урадила вероучитељица Маријана Ђерић). 

Дечији хор при храму Свете великомученице Марине оформљен је на Божић 2016. године залагањем старешине храма, презвитера Јована Рајака, који је тада и преузео на себе улогу хоровође. Хор броји 30 сталних чланова који приређују свечане академије за Божић, Васкрс, Светог Саву и храмовну славу, уз повремене наступе на разним манифестацијама.

Хор је основан са циљем да се деца из наше парохије али и шире, боље упознају са лепотом појања и црквеног живота, и да радост и знање које стекну у овој заједници преносе у породицу и окружење.

Хором је, после нашег духовног оца, руководила Маријана Ђерић, вероучитељица у О. Ш. Ј. Ј. Змај у Сремској Каменици, да би је прошле године наследили једни од првих чланова хора, Нађа Пушкаревић, Јована Перендија и богослов Стефан Зеленовић.

Хор Свети Роман Слаткопојац из Петроварадина је ансамбл који је широко познат концертној публици како у земљи, тако и у иностранству. Основао га је, као мешовити хор, 2006. год. проф. Петар Којић а од септембра исте године диригент је Јевгенија Којић. Поред редовног певања на богослужењима, хор активно учествује у културним догађајима Града, Покрајине и Републике, као и страних дипломатских представништава. Хор је снимао како за домаће тако и за стране телевизије и до сада објавио пет компакт дискова. На Сретењском сабору 2017. године, Установа Вукова задужбина је доделила Велику Сретењску повељу диригенту Јевгенији Којић, за успешно вођење хора у протеклих осамнаест година. 

Чули смо композиције  Воскресеније Твоје Христе Спасе- Корнелије Станковић, Тебе појем-С.С. Мокрањац и Химна Војводине 1848.

Захвалнице

На крају, јереј Никола Ерцег, парох сусечки се захвалио Богу и свима који су на било који начин допринели у организацији и послужењу, а посебно Удружењу жена Велико срце из Сусека, родитељима деце из домаћег појачког састава са добротворима: Душан Бајатовић, Томислав Ковачић, Јелена Каменаровић и Срета Леђанац. Захвалницу за допринос за озвучење за реализацију Вазнесењског славопоја Анастасу Марковићу. Допринос за фотографије Зорици Зец, Милану Живковићу и Младену Апићу.

Уследила је додела захвалница и радост је настављена дружењем уз послужење у сали Црквене Општине Сусек.

Текст, фотографије и звучни записи: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Дечји хор Свети Василије Острошки Беочин
Свештеномученик Јоаникије, певница
Сусечки Појачки састав Благовеститељ
Јереј Никола Ерцег, парох сусечки

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *