Епархијско такмичење из веронауке у Купинову

„Господ упућује кротке истини,
учи кротке ходити путем његовим“ (Пс 25, 9)

Блaгословом и одлуком Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, а у сагласности са Координатором за верску наставу Епархије сремске, Високопречасним протојерејем-ставрофором др Драгомиром Сандом, у Основној школи у Купинову је у понедељак 10. јуна одржано епархијско квиз такмичење из веронауке за ученике основних и средњих школа.

Ученици, које су на такмичењима на нивоу намесништава Епархије сремске остварили најбоље успехе, заједно са својим вероучитељима и координаторима су се окупили у деспотском граду Купинику и радујући се мајчинском загрљају Преподобне Мајке Ангелине, још једном посведочили својим знањем љубав према својој Цркви и православној веронауци.

Домаћин и организатор овог догађаја је било Архијерејско намесништво пећиначко, на челу са Архијерејским намесником, високопречасним протојерејем Бојаном Мијановићем, заједно са координатором за верску наставу, јерејем Божидаром Васићем, те вероучитељима – јерејем Јованом Стегњаићем, господом Марком Палежевићем, Марком Ракићем и госпођицом Бојаном Радивојевић. Свесрдну подршку својим гостопримством, организаторима су пружили и директор Основне школе „Душан Вукасовић Диоген“ у Купинову, Госпођа Биљана Радисављевић, као и парох купински, јереј Бојан Весић, Туристичка организација Пећинци, на челу са директором ове установе, Госпођом Љубицом Бошковић. Добродошлицу гостима у манастиру Преподобне Мајке Ангелине српске, својом љубављу и гостопримством, пожелела је сестра Стоја Дукић.

Такмичарски део сабрања је протекао онако, како доликује најбољим ђацима веронауке – у фер и поштеном надметању, користећи искључиво знање, као једино средство. Пред трочланим жиријем, који су сачињавали директор, госпођа Биљана Радисављевић, Координатор за верску наставу Епархије сремске, протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо и Архијерејски намесник пећиначки, протојереј Бојан Мијановић, ученици су приказали висок ниво знања, али и поштовања и пристојности.

Остварени резултати су следећи:

У категорији од I до IV разреда ОШ:

1.  ОШ ,,Јован Поповић” Сремска Митровица 
2.  ОШ ,,Јован Поповић” Сусек
3.  ОШ ,,Душан Јерковић” Рума

У категорији од V до VIII разреда ОШ:

 1. ОШ  „Бранко Радичевић“ Бачинци
 2. ОШ  „Бранко Радичевић” Батајница
 3. ОШ  „Душан Јерковић Уча“ Карловчић

У категорији средњих школа:

  1. СТШ ,,Миленко Брзак Уча” Рума
  2. Медицинска школа „Драгиња Никшић“ Сремска Митровица
  3. СТШ „ Миленко Веркић – Неша“ Пећинци

Најбоље рангиране екипе су на крају такмичења награђене пригодним наградама, приликом чега су се свим учесницима обратили речима похвале и поуке Архијерејски намесник пећиначки, протојереј Бојан Мијановић и Координатор за верску наставу Епархије сремске протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо. Потом су се, како је протоколом било предвиђено, сви присутни упутили у обилазак етно куће у Купинову, где су срдачно примљени од стране чланова Туристичке организације Пећинци. Сабрање и дружење је заокружено поклоњењем купинским светињама – Храму Свете Тројице и манастиру Преподобне Мајке Ангелине српске, где су домаћини припремили богато послужење и дарове за све учеснике. 

Благодаримо оцу Божидару Васићу за достављен извештај

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *