Предавање докторке Данице Грујичић о превенцији малигних болести у митровачком „Српском дому“

У сали Српског парохијског дома при Саборном храму Светог великомученика Димитрија у Сремској Митровици, после одслужене Свете литургије у недељу 9. јуна 2024. године одржано је корисно предавање проф. др Данице Грујучић, неурохирурга, некадашње директорице Института за онкологију и радиологују Србије и доскорашње министарке здравља на тему превенције малигних болести. Поред заинтересованих посетилаца који су постављајући питања и износећи властита искуства и предлоге узели активно учешће, овој едукативно-духовној трибини у име домаћина присуствовали су старешина митровачког саборног храма протојереј-ставрофор Гвозден Арамбашић и Снежана Богић, председница Удружења „Неуна“.

На почетку предавања присутнима се обратио ђакон Стефан Недић у име организатора, Одбора за верску наставу Епархије сремске. Преносећи благослов Његовог Преосвештенства Епископа сремског Гоподина Василија, ђакон Стефан истакао је суштинску важност вере и хришћанског начина живота у лечењу и очувању здравља, али је нагласио и битну улогу медицине кроз савете лекара који су „продужена десница Господња“. Ђакон Недић, заменик председника овог епархијског одбора изнео је биографске податке о докторки Грујичић која је у јавности оправдано препозната као изузетан лекар и жена која се у складу са принципима православља, човекољубља и медицинске струке потпуно предаје потребама и проблемима својих пацијената.

Докторка Даница до сада је извршила преко 15000 оперативних неурохируршких захвата. Уз то је написала око 300 научних и стручних радова. Професорка Грујучић радо преноси богато медицинско знање и вештину, због чега је прихватила учешће у едукацији становништва Србије о превенцији најтежих, малигних болести које годишње односе велики број живота а могу се у извесној мери спречити одговарајућим контролама и начином живота. Узроци за сада још увек недовољно објашњеног механизма настанка опаке болести леже у генетици, условима животног окружења и појединим вирусним инфекцијама, речено је овом прилком. По речима угледне гошће, будућност превенције малигнитета у Србији, биће попут земаља развијених здравствених система, прегледи код лекара опште праксе, који су оспособљени да препознају прве симптоме и затраже неопходну дијагностику.

Даница Грујичић посебно је говорила о превенцији најчешћих типова малигних тумора, попут карцинома плућа, простате и дебелог црева код мушкараца или карцинома дојке и гинеколошких органа код жена. У том смислу она је позвала на редовне систематске годишње прегледе, мамографију и вакцинацију против ХПВ вируса, нарочито код особа које имају генетске предиспозиције или су окружени ризичним понашањем и нездравим животним факторима. Докторка Грујичић говорила је о планираним мерама за ефикасније превентивне прегледе, али и о новим могућностима дијагностике и лечења, првенствено кроз развој нуклеране медицине. Било је речи о нездравим навикама попут пушења и разних токсикација организма, али и чињеници да на овим просторима постоје вишегодишње негативне здравствене последице НАТО бомбардовања.

Професрорка је износећи и нека лична искуства пренела поруку да се превенцијом малигнитета и редовним прегледима треба бавити пре појаве евентуалних тегоба јер је у таквим случајевима могуће рано откриће и успешно лечење подмуклих обољења.  Увод у причу о тешким здравственим темама разгалили су најмлађи чланови Етно групе „Српски дом“ под руководством Иване Шевић Маркетановић који су извели део свог репертоара.

Текст и фотографије: Дејан Мостарлић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *