Монашења у фрушкогорској Раваници

У фрушкогорској Раваници у Врднику,  Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије обавио је у суботу, 8. јуна 2024. године, монашење Светлане, Јованке и Јоке. Велики број свештенства и монаштва Епархије сремске, родбине и пријатеља, присуствовао је овом величанственом чину умирања и рађања.

Епископу сремском том приликом саслуживали су високопреподобни архимандрити Нектарије из манастира Средиште и Доситеј игуман гргетешки, као и протођакон епархијски Горан Власац, уз молитвено присуство Његовог Преосвештенства Епископа канадског Господина Митрофана.

За певницом ангелским гласовима су, уз свештенство и свештеномонаштво, високопреподобне архимандрите Нифонта и Јустина, појали и одговарали карловачки богослови. Данас су се родиле Василија, Рафаила и Серафима.

Честитања новопостриженим монахињама почињу са питањем: „Како ти је име сестро?“, уз уобичајен одговор: „Грешна монахиња…и име“, а честитање је дуго трајало јер је црква била препуна верног народа.

Домаћин овог величанственог догађаја јеромонах Лазар са сестринством, поделио је радост са монахињама Василијом, Рафаилом, Серафимом и вернима.

Епископ сремски Господин Василије честитао је монахињама на овом подвигу одрицања од овога света и служби Богу и роду нашем, упућујући им очинске поуке о монашком животу.

Свечаност је настављена у манастирској гостопримници.

Текст и фотографије: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *