Да се не заборави

Да се не заборави, Академија СПЦ, 17. марта 2024

Изложба студената Академије Српске Православне Цркве за уметност и консервацију, двадесету годину од Мартовског погрома над Србима и српским светињама на Косову и Метохији, овог 17. марта 2024. године сведочи.

Један део изложбе је посвећен ретроспективи студентских радова из различитих храмова Косова и Метохије, а други део нас води кроз ликовна подсећања на најстарију цркву манастира Пећка Патријаршија, Цркву Светих Апостола, што је још један начин враћања нашим коренима и темељима у тој Светој земљи.

У препуном Светосавском дому на Врачару, патријарашки благослов је пренео викарни Епископ ремезијански Господин Стефан, а потом се студентима са професорима овог славног и у свему достојног училишта, верном народу са свештенством, обратио презвитер Дарко Стојановић, продекан за црквене послове и помоћник директора, МА Мара Ђуровић, аутор изложбене поставке, док су у уметничком делу косовско-метохијском песмом наступиле Анђела Станковић, Љубица и Сташа Стојановић.

Слово оца Дарка Стојановића – Мартовски погром нас подсећа на нашу заједничку одговорност према човечанству и Богу

Изложба Да се не заборави нам пружа један слој разумевања Мартовског погрома. Кроз уметност, можемо изразити дубоку патњу и бол коју су претрпели људи на Косову и Метохији. Слике разорених српских цркава и манастира, звуци плача и очајања, речи песника који су опевали трагедију – све ово чини део уметничког израза који нас позива на молитву и богоугодна дела.

Ова изложба нам, такође, пружа наду. У уметности проналазимо симболе наде и обнове, слике заједништва и помирења. Уметност нас подсећа да чак и у најмрачнијим тренуцима, светлост боја и љубав уметника могу победити. Она нас инспирише са се боримо за бољу будућност, где ће мир и хармонија завладати међу људима.

Наши студенти од оснивања Академије били су везани за духовно благо Косова и Метохије.
Догађај који се догодио 2004. говори нам да не смемо да престанемо да мислимо и одустанемо од нашег Јерусалима, светиње и народа који сведоче о нама и о нашој вери пред Богом.

Слово проф. Маре Ђуровић

Желим прво да се захвалим професорима, менторима изложбених радова Владимиру Карановичу, Бисенији Терешченко, Жељку Комосару и Миодрагу Милутиновићу са којим сам ову поставку и реализовала, Марини Матић (за изворе и смернице), свим учесницима и студентима.

Наши студенти су својим трудом и изразом молитве дали свој допринос у јединственим ликовним изразима по узору на фреске из цркве Светих Апостола у Пећкој Патријаршији, која је главна тема ове године, изразили су се у различитим техникама (акрил на платну, јајчана емулзија на дрвету, мозаик и калиграфија).

***

Академија СПЦ је урадила каталог изложбе (аутор текста: Марина Матић) а свечаном отварању је присуствовао свештенство Архиепископије београдско карловачке, међу њима и протојереји ставрофори Стојадин Павловић и Јово Лакић те протођакон др Радомир Ракић.

Текст, фотографије и звучни записи: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Слово Епископа Стефана Шарића (увод у изложбу)
Презвитер др Дарко Стојановић
Музички део I
Mузички део II

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *