Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић посетила Храм Ваведења Пресвете Богородице у Голубинцима

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, заједно са Епископом сремским Господином Василијем, протојерејем-ставрофором Радомиром Мишићем, архијерејским намесником шидским и надлежним парохом, јерејем Милорадом Бојчићем и директором Развојног фонда Војводине Гораном Савићем, посетила је Храм Ваведења Пресвете Богородице у Голубинцима.

Посета покрајинског секретара организована је у форми радног састанка, на коме су сумирани резултати обнове храма и рестаурације иконостаса, који су финансирани средствима из буџета Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

„Рестаурација и реконструкција иконостаса овог храма је обухваћена пројектом који је ресорни секретаријат подржао у износу од 3,7 милиона динара“, рекла је Милошевићева и истакла да је то вредно уметничко дело.

Секретарка је навела да је цео храм реновиран, у сарадњи са Општином Стара Пазова, као и да су, након прошлогодишњег невремена, које је оштетило велики број верских објеката, опредељена додатна средства у износу од два милиона динара, и подсетила да ресорни секретаријат повећава улагања у области верских заједница, који тренутно износи 30 милиона динара.

Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије се овом приликом захвалио Покрајинској влади што је препознала значај очувања и обнове храмова.

Голубиначки храм је у процесу обнове од 2020, а зидан је од 1784. до 1788. године. Иконостас је израдио дуборезац Марко Вујатовић, осликао га је Димитрије Бачевић, 1767. године, а од 1817. до 1820, његове радове допунио је Стефан Суботић, док су исте обновили Ђорђе Ракић из Нештина и Алексић из Арада, 1899. године.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *