На многаја љета патријарху и оцу нашем Г. Порфирију!

На данашњи дан, пре три године, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.

Свечани чин устоличења новоизабраног Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског г. Порфирија започео је 19. фебруара 2021. године саборном светом архијерејском Литургијом у Светоархангелском саборном храму у Београду.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије – од изборног Сабора, преко устоличења, богослужења, канонских посета епархијама Српске Православне Цркве, сусрета са најважнијим личностима из земље и света, добротворних активности, интервјуа до архипастирских обраћања – већ трећу годину за редом исписује историју Српске Православне Цркве.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, на дан када се навршава три године његове Патријарашке службе, служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве на Менхетну. Светејши је, након Литургије, одржао више радних састанака посвећених наставку обнове Саборног храма и парохијског дома у Њујорку, који су оштећени у пожару на Васкрс 2016. године.

Данашњу беседу патријарха Порфирија можете прочитати ОВДЕ.

Извор:СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *