Чудотворна икона Умекшање злих срца у Врднику

Величанствен дочек мироточиве иконе Пресвете Богородице Умекшање злих срца данас је у манастиру Раваница на Светој Фрушкој Гори приредило сестринство са својим духовником и намесником манастира преподобним јеромонахом Лазаром. И како то бива у овако великим светињама, као што је Раваница Сремска – Врдник, где мошти Светог Кнеза Лазара Косовског чувају србски род од злих и нечистих сила, данас је овај манастир походила чудотворна мироточива икона Пресвете Богородице Умекшање злих срца. Поред сестринства манастира Врдник у дочеку је учествовало монаштво неколико фрушкогорских манастира и велики број верног народа Срема, Бачке па и шире.

Икону су у манастирску порту принели делегати фондације Свети мученик Бонифатије из Москве предвођени управницом фонда, госпођом Наталијом Сергејевном Мезенцев, а изнео је јереј Горан Душанић парох жарковачки и предао монахињама манастира Раваница које су исту пронеле кроз народ и поставиле на место целивања. Том приликом народу се обратио високопреподобни архимандрит др Клеопа (Стефановић) игуман манастира Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима чију надахнуту и прелепу беседу можете саслушати у прилогу.

Верници су у непрегледној колони прилазили мироточивој икони, целивали је и били помазивани освећеним миром. Свако је добио на дар по једну иконицу Богородице Умекшање злих срца. Сатима је трајало целивање и помазање да би у 12.00 часова започело јелеосвећење којим су началствовали свештеници Епархије сремске. Увек добар домаћин, млађани јеромонах Лазар (Цветичанин) са својим сестринством и браћом кузминцима веома лепо је организовао овај дочек Свецарице из Русије и достојно је испратио на далек пут у Москву.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа високопреподобног архимандрита др Клеопе (Стефановића)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *