Икона Пресвете Богородице “Умекшање злих срца” у Сусеку

Као што је претходно најављено, данас 1. фебруара 2024. године, у преподневним часовима је у храм Светог архангела Гаврила у Сусеку пристигла чудотворна, мироточива икона Пресвете Богородице Умекшање злих срца на поклоњење и целивање. Старешина храма, јереј Никола Ерцег, је у пратњи госпође Наталије Сергејевне Мезенцеве, председнице фонда Светог Мученика Бонифатија, унео мироточиву икону у храм и поставио је на место целивања.

Том приликом, Светом Литургијом је началствовао високопреподобни архимандрит Стефан, игуман манастира Велика Ремета, уз саслужење протојереја Хаџи Бранка Денчића, јереја Бранислава Керечког, јереја Николе Ерцега, јереја Јеремије Дегенека и ђакона Александра Цигановића. За певницом су прислуживали и појали ђаци карловачке богословије Светог Арсенија Сремца, чтец Лазар Ковалевић, чтец Драган Варечка и Александар Пилиповић.

Велики број верника је пристигао да целива мироточиву икону Пресвете Богородице и учествује на данашњој Светој Литургији. После Свете тајне Причешћа, поделе нафоре, иконица Богородице и помазања, народу се обратио високопреподобни архимандрит Стефан и у надахнутој беседи истакао значај оваквих чуда и мироточења светиња, указавши да је уласком чудотворне иконе сама Богородица ушла у храм.

Икона Умекшање злих срца је на чудесан начин из цркве Светог пророка Јеремије у Врбовцу, стигла у цркву Светог архангела Гаврила у Сусеку. За време читања акатиста икона је мироточила, док се на небу изнад цркве и порте испуњене верним народом указао велики крст. На дар врбовачкој цркви Фондација Светог Бонифација поклонила је, заједно са честицом моштију, икону Светих Александра Невског и генерала Ушакова, Покрова Пресвете Богородице и Часни Крст.

У поподневним часовима отац Никола Ерцег је служио акатист. Пред испраћај чудотворне иконе, присутнима се обратила гђа Наталија рекавши да је ово велики благослов за српски народ, да је са великом радошћу принет благослов и да се нада да ће Пресвета Богородица услишити молитве свих верујућих пред Њеном иконом Умекшање злих срца.

Текст: Зорица Зец и Крсто Калинић

Фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа архимандрита Стефана
Обраћање јереја Николе Ерцега

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *