Промоција књиге “Азбучник српских свештеника у Срему 1546-1946” у старопазовачком намесништву 

По благослову Епископа сремског Господина Василија, у навечерје празника Светог пророка Авакума, Светог цара Уроша и Преподобног Јоаникија Девичког, 14. децембра 2023. године у Новој Пазови, одржана је промоција књиге “Азбучник српских свештеника у Срему 1546-1946” аутора Предрага Пузића. У храму Свете Тројице у 18.00 часова Вечерње богослужење су служили протојереј Бојан Мијановић, архијерејски намесник пећиначки и ђакон Александар Милановић, уз молитвено присуство у олтару, протојереја-ставрофора Зорана Јовића, архијерејског намесника старопазовачког. За певницом су складним гласовима појали свештеници поменутог  намесништва. 

Након Вечерњег богослужења у црквеној сали је одржана промоција књиге уз учешће протојереја-ставрофора Зорана Јовића, протојереја Бојана Мијановића, аутора Предрага Пузића, ђакона др Николе Лукића и јереја Божидара Васића. 

Током излагања сви говорници су се сложили да је ово једно капитално дело које је много важно не само за шире подручје Срема, него и за целу Српску православну Цркву. После издатих дела о Епископима и монасима на ред је дошло и једно дело о свештенству које је заправо тај главни чинилац којим се придобијају словесне овце у стадо Христово. Свештенство је она нит која повезује и Епископе и монахе са народом Божијим, и са њим свакодневно носи и добро и зло у овоме свету. Свештеници су ловци људи који приводе Христу Господу сваку душу која жели спасење. Понекад се због личности свештеника долази или не долази на Литургије и друга богослужења. 

Кроз ово дело, читалац се може упознати са разним примерима како се живело, радило, Богу молило и од зла бранило, у разним периодима у раздобљу од целих четири стотине година. 

Описане су и све цркве Срема, од разних материјала изграђене, где су се налазиле и где данас поносно и усправно стоје, чекајући верни народ српски да их испуни својим присуством, а понајвише својом молитвом и  љубављу из које су и подизане за векове, а све у славу многих светитеља који поживеше на разним странама света, а највише у славу Бога у Тројици, Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Јереј Светогор Сандић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *