Празник Светог Мардарија у Сурчину

У Храму Светог апостола Матеја у Сурчину, пред делом моштију првог српског архијереја америчко-канадског, Светог Мардарија (Ускоковића), одслужена је торжествена Литургија на дан његовог молитвеног прослављања, 12. децембра 2023. године. Свету Литургију служили су негдашњи студенти Православног богословског факултета у Либертивилу: началствујући Драгиша Богићевић парох крагујевачки, Немања Бошковић старешина бечменске цркве Светог Саве, домаћин, протонамесник Слободан Чавка и парох илиначки Гостимир Душанић. Апостол је читао и исповедник био протојереј-ставрофор Милутин Илић, пензионисани парох јаковачки. На Светој Литургији саслуживао је и ђакон сурчински Василије Јосимовић.

Као што је освештао америчку земљу као први амерички Епископ, и окупио Србе око манастира Светог Саве, тако је Свети Мардарије окупио богољубиви српски род и данас у цркви Светог апостола Матеја. Свети Мардарије је, можемо рећи, и овде окупио Србе са свих страна јер на месту некадашњих њива и ледина никло је ново насеље у којем живе највећим делом Срби прогнани са својих огњишта у Хрватској. О Светом Мардарију казивао је отац Немања Бошковић. Професор овим студентима, прота Милош Весин је служио данас Свету Литургију у родном месту Светог Мардарија, у Корнету, Љешанска нахија.

Уочи самог празника служено је празнично бденије са петохлебницом и Акатист овом Божјем угоднику. Божју службу 11. децембра са почетком у 17.00 часова служио је протојереј-ставрофор Милутин Илић, пензионисани парох јаковачки и протонамесник Слободан Чавка, старешина ове величанствене богомоље.

Мошти Светог Мардарија су 2017. откривене нетрулежне, након 82 године од његовог упокојења. У храм у Сурчину je део моштију донео протојереј-ставрофор др Милош Весин, од ове године пензионисани парох јужночикашки и ленсиншки. Велика благодарност свештенику Николају Костуру за честицу моштију Светог Мардарија.

Данас два стуба пред олтаром красе изображени ликови Светог Мардарија Либертивилског и Светог Севастијана Џексонског, рад  МА Владимира Карановића, доцента на Академији СПЦ на предмету зидно сликарство – Фрескопис. Иначе, први пут су њихови ликови живописани (док нису прибројани у Диптих Светих) у цркви Светог Саве у Џексону, а живописао их је иконограф Милоје Милинковић.

Текст и фотографије: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *