Како ти је име сестро? Нова монашења у манастиру Сремска Раваница – Врдник

У навечерје празника Светог Јована Златоустог, у манастиру Врдник, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије обавио је монашење две Драгане и Фотине.

Велики број свештенства и монаштва, родбине и пријатеља вечерас је присуствовао овом величанственом чину умирања и рађања. Како рече Преосвећени владика Василије у својој беседи данас су умрле две Драгане и Фотина, а родиле се Нектарија, Магдалина и нова Фотина.

Треба посебно истаћи присуство гостију из мученичке многострадалне Украјинске православне цркве на челу са Високопреосвећеним епископом Никитом из Иванофранковске епархије. За певницом су појали Карловачки богослови уз велику помоћ многобројног свештенства и ђаконства Епархије сремске.

Како то правила наше Свете Цркве налажу “привођење” пред Царске двери и епископа обавиле су схимонахиње из Гргетега и Раванице, а Преосвећеном владики Василију су саслуживали, у самом обављању монашења, високопреподобни архимандрит Доситеј игуман манастира Гргетег, преподобни јеромонах Павле игуман манастира Манасија и преподобни јеромонах Лазар игуман манастира Раваница. У чину монашења учествовао је и епархијски ђакон Горан Власац.

После обављеног монашког пострига присутном свештенству, монаштву, родбини и пријатељима обратио се Епископ сремски Василије и у надахнутој беседи говорио о лепоти монашког живота (беседу можете послушати у прилогу). На крају, Преосвећени владика се захвалио и гостима из Украјине на подвигу и трпљењу притисака са свих страна усмерених на јединство православних помесних цркава. Честитања новопостриженим монахињама почела су питањем: “Како ти је име сестро”, на шта оне одговарају: “Грешна монахиња _____(име)”.

Домаћин овог величанственог догађаја у нашој цркви јеромонах Лазар, игуман ове древне светиње, са нескривеном радошћу рекао је да је ово прво монашење у Раваници сремској после тридесет година. Свечаност је настављена у манастирској гостопримници где је сестринство манастира поклонило одежду Преосвећеном Епископу Василију, у знак захвалности за љубав и бригу о овој светињи, а за присутне госте припремљена је богата трпеза љубави. У оваквим приликама прораде и емоције што је у својој беседи посебно показао високопреподобни архимандрит Доситеј, игуман манастира Гргетег, износећи своја сећања на давне осамдесете године прошлог миленијума када је Епархију сремску преузео Владика Василије (обраћање архимандрита Доситеја такође можете послушати у прилогу вести).

Текст, фотографије и звучни записи: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија
Обраћање архимандрита Доситеја за трпезом љубави

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *