Архимандрит Илија из Француске у посети манастирима Великој Ремети и Бешенову

Четири деценије православни верници Француске посећују српске светиње Косова и Метохије, Србије и Црне Горе и задивљени лепотом православља постојани исповедници вере живи су сведоци светила Божјег Српске Православне Цркве и српског народа. Све што су видели и кога год су упознали у свом племенитом срцу непрестано носе и од места до места, са колена на колено преносе о храбром православном српском народу.

Мисионар на Њиви Господњој је високопреподобни архимандрит Илија из манастира Преображења Господњег у Француској (област Бордоа) који је и овом приликом посетио манастир Велику Ремету где је са високопреподобном игуманијом мати Силуани и г. Жаном, присуствовао празничном бденију уочи Аранђеловдана које је служио јеромонах Кирило.

После празничног бденија отац Стефан је беседио о Аранђеловдану поучавајући нас да се не играмо са Божјим светињама, са Архистратигом Михаилом и да се не поводимо ни за каквим идеологијама.

Разговор о животу хришћана настављен је за трпезом где је отац Илија (превод ђаконице Даринке Михаиловић) говорио о антихришћанској Француској.

На сам дан Аранђеловдана гости из Француске су присуствовали Светој архијерејској Литургији у Бешенову којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије уз саслужење домаћина, високопреподобног архимандрита Арсенија и архимандрита Стефана, игумана великореметског, као и протојереја-ставрофора Радмила Маринка и епархијског ђакона Горана Власца.

За трпезом је госте поздравио игуман ове обитељи, отац Арсеније а потом је говорио архимандрит Илија. Епископ Василије је узвратио на речи добродошлице и поздравио уважене госте из Француске. Манастир Велика Ремета иначе је и издавач књиге путописа архимандрита Илије, Зеница ока мога Теби је гнездо.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Архимандрит Илија за вечерњим трпезом
Архимандрит Илија за Трпезом љубави
Архимандрит Арсеније, игуман манастира Бешеново
Архимандрит Стефан уочи Аранђеловдана

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *