Чин освећења крста у Беркасову

У уторак, 14. новембра 2023. лета Господњег, на празник Светих бесребрених и чудотворних лекара Козме и Дамјана, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије извршио је у Беркасову чин освећења крста, који ће стајати на куполи храма.

Подсећања ради, 19. јула ове године, у олујном невремену које је захватило наше крајеве, страдали су део куполе, крст и кров на храму Светих апостола Петра и Павла у Беркасову. Трудом и залагањем надлежног пароха, протојереја Бојана Цветковића, али и прилозима верног народа, изливен је нови крст, изграђен је део куполе и извршена је санација крова храма. Приложници крста за храм били су браћа Бојан и Радослав Остојић из Беркасова, конструкцију куполе храма извршило је предузеће ,,Борзо промет“, такође из Беркасова, док је оплату од бакра за куполу израдио лимар Станко Гагић из Сремске  Митровице.

У обреду освећења Преосвећеном Владици саслуживали су протојереј-ставрофор Ђорђе Марић, парох шидски, јереј Гостимир Душанић, парох илиначки и епархијски ђакон Горан Власац. Овом свечаном чину присуствовали су свештеници Архијерејског намесништва шидског, на челу са архијерејским намесником, протојерејем-ставрофором Радомиром. С. Мишићем, вероучитељи, представници Општине Шид, ученици издвојеног одељења ОШ ,,Сремски Фронт“ у Беркасову, предвођени учитељицама Весном Мауковић и Сањом Петровић и вероучитељем Душаном Мијатовићем, као и бројни верни народ.

По обављеном чину освећења, сабранима се обратио Преосвећени Владика Василије, који се у својој беседи осврнуо на искушење које је снашло храм у Беркасову услед олујног невремена, али и на његово превазилажење, демонстрирано управо кроз данашње освећење крста, који ће красити беркасовачки храм, као знамење победе над свим недаћама.

После беседе, додељене су епископске грамате заслужним приложницима за обнову храма, а потписана је и Повеља о освећењу крста, на коју су, поред Његовог Преосвештенства, своје потписе ставили и протојереј-ставрофор Радомир С. Мишић, архијерејски намесник шидски, протојереј Бојан Цветковић, надлежни парох у Беркасову, председник Црквеног одбора Делибор Јовичић, као и приложници крста за храм, Бојан и Радослав Остојић.

За све сабране на овом богоугодном делу, љубављу надлежног парохијског свештеника, оца Бојана, приређена је трпеза љубави. 

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *