Звучни записи беседа свештеника доступни путем јутјуб канала Архијерејског намесништва румског

Обавештавамо и подсећамо верни народ да су беседе свештеника храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, али и других свештеника који су се у пригодним приликама обраћали верницима, доступне на јутјуб каналу Архијерејског намесништва румског. Тим поводом Архијерејски намесник и парох румски протопрезвитер-ставрофор Сретен М. Лазаревић подсећа нас на важност оваквог подвига, који осим своје мисионарске особености, жели да пружи могућност слушања беседа верницима који нису били у прилици да узму личног учешћа у богослужењу. Уједно подсећамо и на наше инстаграм странице: hram_svetog_duha_ruma и mlekopitateljnicaruma, као и фејсбук страницу СПЦО Рума Храм Силаска Светог Духа на апостоле, преко којих можете пратити сва обавештења у вези богослужбеног и парохијског живота наше заједнице. Речи проте Сретена преносимо у целости:

“Служећи Свету Литургију и обављајући редовна богослужења свештенослужитељ ће учинити много у своме животу. Уколико се потруди око умножавања броја оних који долазе и учествују у богослужењу, благословено дело чини, ради кога ће и сав његов дом бити обрадован. Придодајући овоме молитвене обреде, крштења, венчања, исповести, опела, освећења домова и друге потребе Цркве, значајно ће умножити љубав и удостојити се још већих добара. Препознајући додатно делање на обнови, градњи и украшавању храмова и друге имовине Цркве са парохијанима, биће удостојен и многих заслуга са житељима парохије у којој живи. У сваком наведеном делу, поред осталих дарова и врлина, обраћања – беседе, заузимаће најважнија места његовог служења Заједници. Од изузетне важности је да наш однос према овоме буде пажљив и посвећен.

Памтим добро речи при сусрету са старешином манастира Велике Ремете, почившим архимандритом Данилом. Били смо ученици Богословије када нас је старац примио у својој келији. У постељи, већ у дубокој старости, обрадовао нам се, и одмах после поздрава говорио нам: “Ви ћете бити свештеници. Не смете да ћутите. И када зубе истрошите говорећи, ни тада не смете ћутати. Реч Јеванђеља мора да се шири”. Поред ових поучних и опомињућих речи старца Данила, значе нам подсећања и упућивања наших професора који су нам говорили да је за беседе изузетно важно припремати се. Говорили су нам и да је најбоље да припрема буде свакодневна кроз читање, чиме ћемо обогатити фонд речи. Ако и нисмо неког дана у могућности да прочитамо више од дневних новина, да ће и то бити допринос нашем бољем обраћању. О свакодневном читању Светог Писма, поучних штива, житија светих, обраћања и беседа Светих Отаца, говорили су нам као о многоструком и дивном усавршавању говорништва. Живот украшен врлинама, саветовали су нам као најсавршенији и најпотпунији начин васпитавања других. Пример живљења у препоручиваном слушаоцима придодаје богате садржаје и поуке и најскромнијим речима.

Писана реч увек је добродошла, и она  може бити добар избор припреме за обраћање, као цела беседа, концепт, или тезе за наумљено казивање. Написано се може штампањем умножавати и употребити за даље ширење речи које ће достићи и до оних који нису присуствовали изговореном. Звучни и видео записи увелико су у употреби деценијама и пружају још већу могућност, нарочито преко интернет презентација, апликација, па и друштвених мрежа. Употреба нових технологија прилика је коју би требало препознати и употребљавати. Врло често размишљамо о томе да наше беседе и обраћања нису савршена, са сувишним елементима или мањкавостима и то не би требало да нас обесхрабрује, јер практикујући казивања, говорићемо све боље. Готовост и будност у служењу Богу и роду, биће оснажена благодаћу Божијом, и нас ће изграђивати и многих добара у Господу удостојити. Подсећамо се на садржину молитве на рукоположењу: “Божанска благодат, која свагда немоћи исцељује и недостатке допуњује…” и осмељујемо се у делању.”

Презвитер Стефан Гавровски

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *