Празник Светог Луке и Светог Петра Цетињског литургијски прослављен у Сремским Карловцима

Као што смо најавили, у карловачком храму Светог Петра и Павла литургијски је прослављен Свети Петар Цетињски, који је хиротонисан од стране тројице епископа баш у Сремским Карловцима 1784. године.

Светом Литургијом је началствовао протојереј Слободан Вујасиновић, Архијерејски намесник сремскокарловачки уз саслужење протојереја-ставрофора Бранислава Поповића, Душана Петровића и Чедомира Грујичића, те јереја др Петра Николића, Бојана Нинковића и старопазовачког ђакона Стефана Станојевића. За певницом су били ђаци карловачке богословије Свети Арсеније Сремац док је у Литургији учествовао и хор манастира Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима. Осим свечара и ђака карловачке богословије присуствовали су и гости из београдског удружења цетињана.

После Свете тајне причешћа и поделе нафоре приступило се освећењу славских дарова. У оквиру програма обележавања празника Светог Луке и Светог Петра цетињског у свечаној сали карловачке богословије одржана је свечана академија. Хор карловачке богословије са хоровођом Милом Латиновић је отпевао химну Боже правде и Онамо намо, док су ђаци казивали стихове и певали уз гусле. У централном делу свечане академије говорио је проф. др. Мило Ломпар о животу Светог Петра I Цетињског и Петра II Петровићa Његоша.

На крају академије учесницима и гостима се захвалио ректор карловачке богословије протојереј-ставрофор мр. Јован Милановић, а дружење је настављено у гостопримници богословије за трпезом љубави.

Текст и фотографије: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *