ПРОМОЦИЈА КЊИГА „ТРИ ВЕКА ЦРКВЕ У ПЕЋИНЦИМА 1720-2020.“ И „АЗБУЧНИК СРПСКИХ СВЕШТЕНИКА У СРЕМУ 1546-1946.“ У ПЕЋИНЦИМА

У уторак 24. октобра 2023. лета Љубави Господње, у сарадњи Архијерејског намесништва пећиначког, Културног центра и Народне библиотеке у Пећинцима, одржана је промоција двеју књига аутора високопречасног протојереја Бојана Мијановића – Архијерејског намесника пећиначког и Проф. Предрага Пузића. Реч је о књигама, које су писане са благословом и уз пордршку Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, а у издању Народне библиотеке Пећинци – „Три века Цркве у Пећинцима 1720-2020.“ и „Азбучник српских свештеника у  Срему 1546-1946.“

Као што обично бива, овај значајан догађај је започео слављењем Господа вечерњим богослужењем у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Пећинцима, које је служио преподобни јеромонах Евгеније Пилиповић, настојатељ манастира Раковац уз појање свештенства и вероучитеља Архијерејског намесништва пећиначког. У наставку богослужења служен је помен свим упокојеним свештенослужитељима пећиначким. Помен су служили високопреподобни архимандрит Атанасије Гатало, високопречасни протојереј-ставрофор Михајло Маријанац, преподобни јеромонах Лазар Цветичанин и ђакон др Никола Лукић.

По завршеном богослужењу, бројно свештенство, монаштво и верни народ су прешли у салу Културног центра у Пећинцима, где је одржана промоција ових капиталних дела од велике важности, како за Пећинце тако и за црквено-народну историју читавог Срема и Српске Православне Цркве.

Управо тога ради, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, промоција књиге  „Азбучник српских свештеника у  Срему 1546-1946.“ ће бити одржана у сваком намесништву Епархије сремске.

На самом почетку промоције присутне су поздравили директори Културног центра и Народне библиотеке у Пећинцима, Господин Слободан Станковић и Госпођица Невена Наић.
За увод у излагања и најаву говорника је био задужен теолог СПЦ, Господин Александар Богићевић из Лаћарка.

Износећи своје погледе на поменута дела, на промоцији су говорили аутори, високопречасни протојереј Бојан Мијановић и професор Предраг Пузић, а своју реч о књигама, истичући њихову важност, упутио је и ђакон др Никола Лукић, доцент на Православном богословском факултету у Београду.

Промоцију су додатно својим наступима украсили и Певачка група „Свитац“ из Деча под руководством диригента вероучитељице Бојане Радивојевић, млада виолинисткиња Дуња Максимовић из Попинаца уз клавирску пратњу професорке Браниславе Трифуновић, као и вероучитељица Бојана Радивојевић и Недељко Анђелић.

Након промоције у Културном центру, уследио је пригодан коктел у сали парохијског дома у Пећинцима, на којем су сви окупљени имали прилику разменити мишљења и свести своје утиске у погледу читавог догађаја.

На достављеном извештају благодаримо протојереју Бојану Мијановићу Архијерејском намеснику пећиначком и јереју Божидару Васићу пароху огарском

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *