Света архијерејска Литургија, парастос и освећење споменика архимандриту Гаврилу игуману беркасовачком

Уочи прослављања Преподобне мати Параскеве, у четвртак 26. октобра 2023. године, Свету архијерејску Литургију служио је Епископ сремски Господин Василије уз саслужење протојереја Милана Пршића, старешине Николајевске шидске цркве и Николе Гвозденовића, старешине цркве Преподобне мати Параскеве у Шидским Бановцима, као и епархијског ђакона Горана Власца. Молитвено је учествовао протојереј- ставрофор Мирослав Јосић, парох манђелошко-лежимирски који је затим саслуживао на парастосу и освећењу споменика. Ангелским гласовима појало је сестринство манастира предвођено високопреподобном игуманијом мати Анисијом. Духовна чада блаженог спомена Архимандрита Гаврила (1939-2022) одговарала су на торжественој Литургији.

После литургијског сабрања и одслуженог парастоса, о великом духовнику који је задужио све нас својим молитвама, оцу Гаврилу, надахнуто је говорио Епископ Василије. Помена и незаборава ради драгог оца Гаврила, на годишњицу његовог упокојења, Епископ Василије је кратко подсетио на животопис старца Гаврила и његово чудесно путешествије од Америке, Руске Заграничне Цркве до коначног одредишта – манастира Преподобне мати Параскеве у Беркасову.

“То је духовник кога су сви упознали, али и он је упозно свакога од вас ко је долазио у манастир. Својим речима и делима, молитвом у првом реду, био је неуморан у ходу за Христом и духовно се старао за сестринство и верни народ да узрасту у меру раста Христовог,” рекао је Епископ сремски Василије.

Чин освећења споменика извршио је Епископ Василије а богоугодни разговори о старцу духовнику Гаврилу настављени су за трпезом љубави. Сва његова духовна деца, синови и кћери овде присутни, али и у читавом свету, слушали су старчеве духовне поуке и молитве које је упућивао Богу и свим светима. Сећању на старца Гаврила, игумана беркасовачког присуствовао је и високопреподобни архимандрит Макарије игумана манастира Привина Глава, као и парох адашевачки, јереј Лазар Павић.

На сам дан прославе Божје угоднице Петке, Светом архијерејском Литургијом началствоваће Епископ хвостански Алексеј, викар Патријарха српског.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије
Делић са парастоса

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *