Молебан за почетак нове школске године у Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми

На дан празника Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину, дана 21. септембра 2023. године у Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, са почетком у 18. часова служен је Молебан за почетак нове школске 2023/24. године. Молебан су служили оци храма: јереј Стефан Гавровски, Координатор Верске наставе Архијерејског намесништва румског, протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, Архијерејски намесник румски и протонамесник Душан Вишекруна, старешина храма, уз присуство и учешће ученика ОШ ,,Змај Јова Јовановић“ и ОШ ,,Вељко Дугошевић“ из Руме, које су на Молебан позвали вероучитељи:  Милош Гудовић, Маринко Симић и Марко Лајешић. Заједно са децом молитви су присуствовали и представници других образовних установа, професори, наставници, учитељи, родитељи, као и верни народ.

Испред братства храма пригодним речима присутнима се обратио јереј Стефан Гавровски, пожелевши успешну и благословену нову школску годину. Братство храма припремило је слаткише за децу.

Беседа оца Стефана Гавровског:

Молебан за почетак школске године

У име Оца и Сина и Светога Духа.

Поштовани просветни радници, вероучитељи, родитељи, драга децо светосавска браћо и сестре, Пресвета Богородица, чије рођење данас прослављамо окупила нас је под сводовима овог величанственог храма да саборно узнесемо молитве Богу у Тријици; Оцу Сину и Светоме Духу. Каже наш народ: ,,Без Бога ни преко прага“ и због тога и јесмо овде вечерас сабрани, да у молитвеном расположењу, призивајући благослов Божји започнемо нову школску годину на најбољи могући начин, упарво молитвом, да би наступајући школски дани у свему били успешни, мирни и благословени.

Опште је познато да наша реч образовање у својој основи има реч образ, а Црква нас често подсећа да смо створени по образу Божјем, стога можемо закључити да је примарни задатак образовања да образује лик Божји у човеку, односно да своје напоре усмерава тако да бисмо једни у другима препознали лик, образ и подобије Божје, по коме смо сви створени исти и једнаки. И као што је у старо време учитељ водио свога ученика за руку учећи га животним и другим вредностима, тако је и задатак, циљ и мисија просвете да води ка светости. Због тога просветни радници јесу и треба да буду истински просветитељи, по узору на Светога Саву, првог просветитеља и Архиепископа српског, а невидљива Рука Божја пригрлиће, водити и помоћи свима који свој учитељски позив достојанствено носе, не штедећи ни време ни снагу, ни вољу.

Вештине и знања која стичемо учећи се у школи изузетно су важна и корисна. Међутим, она праву вредност добијају уколико су на корист другоме, нашим ближњима, али оно што је изнад сваког знања јесте однос љубави који треба да негујемо и подстичемо. Због тога вас молим да будете вредни и марљиви, да испуњавате оно што се од вас очекује, да будете добри другари, да се радујете сваком дану и да помажете једни другима. Слушајте ваше наставнике и учитеље, који носе тешко, али племенито бреме, учећи и васпитавајући вас децу, молите се Богу, не само сада, него свакодневно долазећи у храм Божји на света богослужења. Храм је наша заједничка кућа. У храму смо сви добродошли и сви смо и гости и домаћини.

Са овог места испред Катихетског одбора за Верску наставу Епархије сремске, као и свештеног братства нашег храма желим вам успешну и Богом благословену нову школску годину. Вероучитељима желим много трпљења и љубави у богоугодном подвигу васпитања и образовања поверене вам деце, подсећајући вас да се Црква стара о вама и да се увек можете ослонити на савете, мишљења, помоћ и подршку Одбора за Верску наставу Епархије сремске. Уједно се захваљујем на ангажовању и упућивању ученика на Молебан и свеукупном вашем ангажовању на пољу најзначајније мисије Цркве – Верске наставе. Од Бога вам благослов и свако добро. На многе и благе године.

свештеник Стефан Гавровски

Фотографије: Милан Романовић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *