Литија и молебан за почетак школске године у Врднику

Дана 9. септембра 2023.године Црквена општина врдничка организовала је леп молитвени догађај. Благословом локалног пароха, протојереја Небојше Димковића, уз свесрдну помоћ црквеног одбора, у 17.00 чaсова, у цркви Рођења Светог Јована Крститеља, одржан је молебан поводом нове школске године.

Радосна дечица са веронауке, заједно са родитељима, пријатељима, кумовима и комшијама, молитвено су учествовала у овом лепом црквеном догађају. Наша црква је имала част да су молебан служили протојереј-ставрофор Јован Милановић, ректор Карловачке богословије, игуман манастира Раваница, јеромонах Лазар Цвјетичанин, јереј Стефан Гавровски, парох румски и координатор верске наставе и наш прота врднички, протојереј Небојша Димковић. За певницом су појали матуранти Богословије, Милан Димковић и Милан Пајкановић.

После пригодне беседе драгог нам проте Јована Милановића, присутни народ је имао прилику да присуствује несвакидашњем догађају у нашем лепом селу Врднику – свечаној црквеној литији.

После неколико десетина година, главном улицом су прошли црквени барјаци, који су уз усрдне молитве упућене Господу, Светом Јовану као заштитнику села и свим светима, послали поруку да православни народ Врдника чува своју веру и да ће се парохија врдничка свим снагама, а пре свега молитвом, одупирати савременим пошастима. На крају литије, прочитана је молитва Његове Светости Г. Порфирија, патријарха српског.

Након овог свечаног догађаја, у централном парку, верни народ и дечица су се скромно почастили припремљеним послужењем које су даровали пекари и предузетници нашег Врдника.

Текст и фотографије: вероучитељ у Врднику протиница Наташа Димковић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *