Округли сто на тему “Рат против породице у култури”

Округли сто у организацији “Породичног сабора” на тему “Рат против породице у култури”, са поднасловом “Мрежа невладиних организација у српском образовању”. Округли сто је одржан у оквиру традиционалне “Недеље породичног јединства”, у петак 8. септембра 2023. године, у просторијама Удружења новинара Србије, Кнез Михаилова 6, са почетком у 12.00 часова.

По благослову Патријарха српског Господина Порфирија, скуп је благословио и уводном словом отворио презвитер др Оливер Суботић (клирик СПЦ, упоредо завршио два факултета, ФОН и Богословски факултет), доктор социолошких наука, парох храма светог Александра Невског на Дорћолу и информатички инжењер (звучни записи у наставку): 

Протођакон др Владимир Василик, С. Петербург, Русија, РПЦ (филолог, историчар, богослов, двоструки доктор наука, универзитетски професор, члан Синодалне комисије по питањима богослужења Руске Православне Цркве, директор Центра историјске психологије при катедри историје словенских и балканских земаља Историјског факултета у Санкт Петербургу, обратио се путем видео линка:

Др Миша Ђурковић је у кратким цртама описао начине и токове утицаја квазикултурних групација, какве су многе невладине организације и организације које промовишу антипородичне вредности, посебном методологијом утичу на социолошке и културолшке односе у друштву:

Др Владимир Димитријевић:

О нападима на традиционалну породицу и хришћанске вредности говорио је и професор Милош Ковић напомињући да је управо институционално образовање, заправо најпогодније тло за промовисање лошег (најблаже речено) утицаја на младе. Проф. др Милош Ковић, историчар (Философски факултет Београд) говорио је укратко о историјском контексту напада на традиционалну породицу и хришћанске вредности и утицају различитих квазикултурних група на васпитни утицај младих:

Архиепископ Давид Рухадзе из Грузијске Православне Цркве је послао писмо подршке у ком је поздрављајући скуп рекао, између осталог, навео да су грузијски свештеници са народом, приликом покушаја организовања “геј параде”, јединствено изашли и у молитви проповедали Јеванђеље Христово о покајању, онима који су желели да узму учешћа у промовисању антивредности по Богу и људима. Архиепископ Давид је говорио о снази молитве и јединственом деловању Цркве. Публициста и преводилац са Руског, модератор, Ранко Гојсковић је прочитао обраћање Архиепископа са којим је снимљен разговор два дана пред конференцију:

Светосавље као спасоносни пут за српску породицу. Проф. др пуковник Борислав Гроздић (пуковник у пензији, Оснивач катедре за етику на Војној академији), аутор више књига на тему Православља и ратовања:

Др Влајко Пановић, Клинички психолог, о негативном утицају културе на брак и породицу, о медијским садржајима за младе, посебно за децу где се кроз цртане филмове подстиче насиље, агресивност, друге вредности које немају ништа заједничко са хришћанским вредностима:

На Округлом столу Рат против породице у култури – мрежа невладиних организација у српском образовању узели су учешће и презвитер мр Андреј Јурченко из Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије и презвитер др Александар Романчук из Белоруске Православне Цркве (Московска Патријаршија). Обратили су се присутнима путем видео линка указавши да су питања лбгт идеологије и њеног утицаја све присутнија и поред законске регулативе у тим земљама. Како је напоменуо о. Александар Романчук из Белорусије, Црква и држава су јединствени у заштити брака и породице. Постоје дивни примери сарадње римокатоличке и православне Цркве у Белорусији у погледу очувања породичних вредности, док са друге стране, управо из римокатоличких средина у Белорусији и Украјини долазе највећи напади на породицу и друштвене вредности укорењене у Православљу.

Модератор: Ранко Гојковић, православни публициста и преводилац са руског језика, аутор више књига на српском и руском језику.

Текст, фотографије и звучни записи: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *