Преображење Господње у Обрежу

Велики празник Преображења Господњег, свечано и торжествено је прослављен 2023. лета Господњег као храмовна и сеоска слава у Обрежу.

У навечерју празника служено је празнично вечерње богослужење са петохлебницом, са почетком у 18 часова. Овим богослужењем началствовао је старешина и духовник манастира Светог апостола и јеванђелисте Марка јеромонах Дамаскин (Тотић), уз саслуживање јереја Милана Главашевића, пароха попиначког и сибачког и јереја Божидара Васића, пароха огарског.

Лепоти празничног богослужења допринело је појање г. Марка Ракића, студента Богословског факултета и г. Марка Палежевића, докторанта теологије у Солуну.

По свршетку богослужења, присутнима се обратио јеромонах Дамаскин празничном беседом, позвавши све на неопходни преображај наших живота уколико желимо наследити Царство небеско и бити синови и кћери Божије. Заједничарење уз пригодно послужење за присутне уприличено је у парохијском дому, трудом и жртвом кумова храмовне славе, Светосавке омладинске заједнице у Обрежу, локалне самоуправе, верног народа и пароха.

На сам дан празника служена је Света Литургија са почетком у 9.30 часова, којом је началствовао протојереј-ставрофор Душан Петровић, ректор карловачке богословије у пензији, уз саслуживање протојереја – ставрофора Јована Веселиновића, пароха у пензији, протојереја – ставрофора Момира Џамбића, пароха у пензији и јереја Слободана Мицића, пароха обрешког и старешине храма Преображења Господњег у Обрежу, док су Богу угодне светолитургијске песме узносили за певницом црквени хор из Сурчина и обрешки теолози, као и верни благочестиви народ.

Празничну беседу произнео је протојереј – ставрофор Душан Петровић, говоривши о смислу овога великог дана и празника, о неопходности нашег преображаја кроз учествовање у Светој Литургији, честитавши домаћинима славу, као и свима присутнима празник.

Након Свете Литургије учињена је славска литија око Светог храма, освећење грожђа, славских колача и кољива. Славкој литији придружили су се протојереј – ставрофор Слободан Радојчић, парох у пензији, протојереј – ставрофор Жељко Кретић, парох шимановачки, јереј Стефан Сремац, парох прховачки и сремскомихаљевачки, јереј Јован Стегњајић, парох карловчићански, јереј Божидар Васић, парох огарски. Овогодишњи кумови храмовне славе биле су породице г. Момчила Орловића, г-ђе Љиљане Влајковић, г. Јована Тодоровића, г. Милана Божића, г. Миладина Јовановића, г-ђе Верице Божић, г. Љубише Јовановића, г. Андрије Пошарца, г. Илије Маријана и г. Зорана Диклића, г. Милоша Деврње.

По одласку на центар села, учињен је помен пострадалим обрешцима у рату, док су чланови локалне самоуправе положили венац на спомен обележје.

Трпеза љубави настављена је и служена у свечаној сали „Нова ренесанса“ (бивша Арена) у Обрежу, трудом и жртвом кумова храмовне славе, Светосавске омладинске заједнице у Обрежу, локалне самоуправе, верног народа и домаћег пароха.

приредио:

јереј Слободан Мицић

прив. парох обрешки

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *