Празник Светих туманских чудотвораца и исцелитеља Зосима и Јакова у манастиру Тумане

Празник Светих туманских чудотвораца и исцелитеља Зосима и Јакова у манастиру Тумане био је место сабрања хиљада и хиљада верника са свих страна света где Срби живе.

Величанствена слика стварала се од дочека Преосвећених Епископа у навечерје празника, наставила се целу ноћ молитвама и целивањем моштију светитеља.

Леп дан освануо је у долини Туманске реке у Ђердапском Острогу, како ову древну светињу верници називају. Манастир Тумане је задужбина Косовског јунака Милоша Обилића, који је имао своје дворе у близини данашње светиње. Прича о Синаиту Зосиму је свима позната и његово житије у испосници Браничевској, али важно је напоменути да је овај подвижник страдао у несрећним околностима од руке српског јунака. У знак покајања Милош подиже задужбину пре више од 630 година на месту данашње светиње. Дуго времена је требало да прође да би се овом месту дао значај које оно заслужује. Наиме, вековима су се дешавала чуда, али су она остајала у причама народа овог краја. Малобројно монаштво, посвећено молитвама, стицај историјских околности, где смо се ми Срби занели неким нехришћанским идеалима, је довео да Тумане падну готово у заборав.

Са благословом Епископа браничевског господина Игнатија долазе три млада монаха Петар, Павле и Теофил, предвођени јеромонахом Димитријем, да врате Туману сјај. Мало је простора и времена да се изнесу сва искушења ових млађаних молитвеника и њихови неимарски подвизи.

Данас, после само неколико година, манастир Тумане је најпосећеније место наше Цркве где се дешавају чудесна исцелења код моштију туманских чудотвораца. Узношење молитви и сабрање у Туману су многима променили живот и не само нама Православним хришћанима него и другим. Данас се за Тумане зна на свим континентима, данас је Тумане “институција за помоћ невољницима”. Данас је монах Петар Епископ топлички, Павле игуман манастира Манасија, Теофил од јуче нови протосинђел тумански уз све њих неуморни организатор и неимар високопреподобни Архимандрит Димитрије.

Како је Господ велик и како су велика дела Његова, јер како протумачити сусрет ова четири млада интелектуалца пре неколико година и избор пута у служби Господу. Туманска прича се никад не завршава, али догађај за све оне који нису били на сабрању мора да се опише.

Као што смо написали хиљаде и хиљаде људи, стотине аутобуса и путничких аутомобила су пристизали на огроман паркинг светиње у којој је све функционисало беспрекорно, од пријема народа, усмеравања ка светињи, санитарних услова, медицинске помоћи, до места за окрепљење.

Светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Високопреосвештенсто Митрополит црногорско-приморски Господин Јоаникије, уз саслужење Архиепископа михаловско-кошичког Господина Георгија из Православне цркве чешких земаља и Словачке, Преосвећене Господе Епископа шумадијског Јована, Епископа браничевског Игнатија, Епископа тимочког Илариона, Епископа ваљевског Исихија и Епископа топличког Петра викара Патријарха српског, Високопреподобног Архимандрита Доситеја, игумана манастира Гргетег, Високопреподобног Архимандрита Атанасија, игумана манастира Старо Хопово, Архимандрита Данила, те свештенства и свештеномонаштва из могих епархија наше цркве. Одлуком његовог Преосвештенства Господина Игнатија, Епископа браничевског данас је јеромонаху Теофил, сабрату туманског манастира додељен чин протосинђела. После Свете Литургије верници су приступили светој тајни причешћа.

Важно је напоменути да је као и увек до сада Високопреподобни Архимандрит Димитрије, игуман манастира Тумане, позвао сав присутни народ на послужење и окрепљење и као што рече Апостол Петар на Гори Тавор… ДОБРО НАМ ЈЕ ОВДЕ БИТИ.

Текст и фотографије: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *