Прослављена храмовна слава Преображења Господњег у селу Беочин

У суботу, дана 19/06. августа 2023. године, село Беочин прославило је своју храмовну и сеоску славу – Преображење Господње. Уједно је обележено и 240 година од подизања садашњег храма (1783-2023).

Прослава ове дивне Господње светковине започела је Вечерњим богослужењем са петохлебницом уочи празника и резањем колача Месне заједнице. Настављена је на сам дан празника Јутарњим богослужењем, да би потом била крунисана Светом тајном Евхаристије – Светом Литургијом.

Светом Литургијом је началствовао умировљени протојереј-ставрофор Бранислав Поповић, а саслуживали су Архијерејски намесник подунавски протојереј-ставрофор Гавро Милановић, умировљени протојереј-ставрофор Маринко Радмило, секретар Епархијског Управног одбора јереј Бојан Нинковић, јереј Милош Маријанац парох у Беочину, Евгеније (Пилиповић) сабрат манастира Раковац, као и домаћин протонамесник Вељко Грубач, парох у Беочин селу. За певницом су певали парохијани, а они најмлађи су у Светом Олтару чтецирали свештенству.

Говорећи о великом празнику, беседом се верном народу обратио прота Бранислав Поповић, напомињући о значају Преображења Господњег у самом домостроју спасења човека. Преобразивши се на гори Тавору, Господ нам је поручио да је преображење људске природе у Божанску, неопходан и важан услов у богочовечанском подвигу спасења света од греха, зла и смрти.

Пред завршетак Свете Литургије, организована је Литија, након које су освештани плодови винограда, и освештани колачи и кољиво, које су припремили кумови храма Преображења Господњег у Беочину.

По завршетку, протонамесник и старешина храма Вељко Грубач, као добар и у месту угледан домаћин, позвао је све присутне вернике на послужење у порти храма и свечани ручак у црквеној сали.

Ове године кумови славе су били Недељко Јотановић са унуцима и породицом. За следећу годину кумство су преузели уз Божију помоћ председник светосавске омладине Страхиња Павловић и будући одборник Стефан Андрић.

Благодаримо оцу Вељку Грубачу за достављен извештај

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *