Празник Свете Мати Ангелине у манастиру Крушедол

Према  записима древна фрушкогорска светиња, манастир Крушедол, датира од 1509. године. Познато је да је српска деспотица Ангелина пристигла у Срем 1487. године носећи са собом мошти свог супруга Светог Стефана Слепог. Њен син, Владика Максим, у световном животу деспот Ђорђе Бранковић, уз помоћ свог рођака влашког војводе Јована подиже мушки манастир Крушедол. Колико Срби поштују своје светиње говори и данашње сабрање на Светој Фрушкој Гори у манастиру Крушедол.

Велики број верника из свих српских земаља окупио се данас да прослави свету српску Деспотицу мајку Ангелину Бранковић и целива мошти, сачуване у њеној задужбини. Колико је мајка Ангелина  поштована на светој Фрушкој Гори, говори и чињеница да је данас у Крушедолу поред великог броја верног народа, свештеника било и архимандрита, игумана и монаха из више манастира.

Данашњом Светом архијерејском Литургијом је началствовао Епископ сремски Господин Василије уз саслужење великог броја свештенослужитеља Епархије сремске. За певницом су били гости из Никшића, црквени хор који носи име Мајке Ангелине, док су за другом певницом били млади свештеници Епархије сремске.

После Свете Литургије и надахнуте беседе Преосвећеног Владике Василија, који је говорио о животу и подвигу славне српске Деспотице Ангелине, приступило се освећењу славских дарова и подели нафоре. Целу беседу Епископа сремског Господина Василија можете чути у приложеном звучном запису.

После избора новог кума и поздравне речи високопреподобног архимандрита Саве, игумана манастира Крушедол, за све присутне је приређена трпеза љубави, како се то у овом манастиру већ традиционално чини.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *