Освећење крсног знамења и земљишта будућег храма посвећеног Рођењу Пресвете Богородице у Сурчину

У четвртак 10. августа 2023. године, на углу улица Војвођанске и Матице српске у Сурчину, Епископ сремски Господин Василије је извршио чин освећења крсног знамења и земљишта будућег храма посвећеног Рођењу Пресвете Богородице.

Ово ће бити трећи храм у Сурчину поред храмова посвећених Преподобној мати Параскеви (у центру Сурчина) и Светом апостолу Матеју (у Новом Сурчину).

Српска православна црквена општина Сурчин са свештенством Епархије сремске и верним народом дочекала је у радости дан освећења крста и земљишта за градњу новог храма посвећеног Рођењу Пресвете Богородице. Том приликом Епископу Василију саслуживали су Архијерејски намесник земунски Страхиња Голијан и пећиначки Бојан Мијановић, као и епархијски ђакон Горан Власац.

Градња цркве поверена је јереју Милану Томашевићу. Земљиште је даривао г. Живко Маџаревић, који је испоштовао жељу свог блаженопочившег оца Мила Маџаревића, који је за живота изразио жељу да земљиште поклони нашој Светој Цркви, српском роду и свим поколењима који буду долазили на молитву у цркву.

После светог чина освећења Епископ сремски Господин Василије је заблагодарио Богу и Пресветој Богородици у чију славу је подигнуто много храмова широм света као и породици Маџаревић за овај неизмерив дар. Преосвећени Владика Василије је позвао верни народ да саборно учествује у градњи храма Рођења Пресвете Богородице, јер зидајући храм, духовно се рађа и гради се духовно.

Свечаном чину освећења присуствовали су чланови Црквеног одбора за градњу цркве и председник Општине Сурчин г. Стеван Шуша који је са сарадницима пружио пуну подршку градњи треће сурчинске цркве.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *