Манастир Старо Хопово прославио храмовну славу

Древна фрушкогорска светиња у среду је литургијски прославила Светог Пантелејмона. Светом Литургијом је началствовао високопреподобни архимандрит Доситеј игуман манастира Гргетег уз саслужење јеромонаха Павла игумана манастира Манасија, јеромонаха Теофила и јеромонаха Михаила сабраће манастира Тумане, протојереја-ставрофора Славка Теофиловића пароха иришког, јереја Јована Рајака пароха параговског и епархијског ђакона Горана Власца. За певницом су се сабрали појци храма Огњене Марије са Парагова.

После Свете Tајне причешћа и поделе нафоре народ се предвођен монаштвом и свештенством упутио у трократни опход око храма. На крају је обављено освећење славских дарова и избор новог кума. О значају данашњег празника у животу сваког православног хришћанина и Светом Пантелејмону беседио је јереј Јован Рајак, старешина храма Огњене Марије на Парагову. Добри домаћини архимандрит Атанасије, обновитељ ове разрушене древне светиње и јеромонах Софроније са кумовима приредише трпезу љубави за све госте.

Захвалност домаћину на крају овог пријатног боравка у Светопантелејмоновској древној светињи упутио је бираним речима високопреподобни архимандрит Доситеј, игуман манастира Гргетег. Вредно пажње је истаћи неимарски труд високопреподобног архимандрита Атанасија, који је са братством обновио ову светињу, а која данас изгледа велелепно. Поштовање према игуману Атанасију су показала и три јеромонаха из Епархије браничевске, Павле, Теофил и Михаило, који су дошли да салужују на данашњој Светој Литургији.

Требало је данас бити на Светој Фрушкој Гори у Старом Хопову.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа јереја Јована Рајакa у манастиру Старо Хопово:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *