Тешко оштећен храм Преподобне мајке Параскеве у Шидским Бановцима

Неколико јаких олуја у претходних неколико дана, почев од 19. јула, тешко су оштетиле храм Преподобне мајке Параскеве у Шидским Бановцима.
Наш храм, који је генерално обновљен и освећен малим освећење 2019. године од стране Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Г. Василија, доживео је ових дана тешка оштећења на крову и лађи цркве.
На основу извештаја проценитеља штете, на храму је поломљено  преко 20м2 црепа,  4 плоче бакарног лима са забата и са спојева (опшивки) између крова лађе цркве и звоника и један прозор у лађи цркве. Поред наведене штете постоји опасност да се накишњавањем оштете фреске које се налазе на зидовима и плафону храма.
Пошто је црквена општина Шидски Бановци једна од најмањих у Епархији сремској и територијално се налази се у Р. Хрватској, те да начињена штета далеко превазилази финансијске могућности црквене општине надлежни парох протојереј Никола Гвозденовић се са својим парохијанима обратио државним органима и приватним лицима за помоћ, али још увек без успеха и одговора.
Уз молитве Господу Богу да нам да снаге да ово искушење пребродимо, најљубазније позивамо све људе добре воље да нам помогну да ова  наша мученичка светиња која је кроз историју више пута рањавана у ратним вихорима опет засија пуним сјајем у славу Господа Бога.

Благодаримо оцу Николи Гвозденовићу за достављен извештај.

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *