Свети мученици Кирик и Јулита прослављени у манастиру Бешеново

Домаћин данашењег сабрања високопреподобни архимандрит Арсеније, игуман манастира Бешеново, од раних јутарњих часова сачекивао је госте да заједно прославе Свете мученике Кирика и Јулиту, који пострадаше Христа ради.

Многобројно свештенство и монаштво свете Фрушке Горе на дан празника је пристигло са великим бројем верника да се помоли у овој васкрслој светињи.

Наиме, манастир Бешеново до темеља порушише и похараше усташе за време Другог светског рата и опљачкаше готово све  драгоцености. И како рече данас у својој беседи високопреподобни архимандрит Стефан, мештани разносише материјал и уградише у своје куће, да би данас деца и унуци тих истих мештана помагала ову светињу да изгледа овако. Бешеново је пример страдања и Васкрсења и данас сија као бисер у овом делу свете Фрушке Горе.

Светом Литургијом је началствовао високопреподобни архимандрит Стефан, игуман манастира Велика Ремета, уз саслужење великог броја свештенства и свештеномонаштва.

Појци за певницом су били чланови хорског ансамбла Свети Симеон Богопримац из Сремских Карловаца, студенти ПБФ и ђаци карловачке богословије Свети Арсеније Сремац. После Литургије, Свете тајне причешћа и освећења славских дарова изабран је нови кум из Сремских Карловаца. Присутном народу се обратио високопреподобни архимандрит Стефан, игуман манастира Велика Ремета, који је беседио о страдању малог дечака Кирика и мученичке смрти његове мајке Јулите Христа ради, као и о мученичком страдању ове светиње за време рата, која је изникла на истом месту у још лепшем сјају. Целу беседу можете саслушати у прилогу.

Домаћин данашњег фрушкогорског сабрања високопреподобни архимандрит Арсеније, обновитељ манастира Бешеново са братством, верним народом и кумовима, као и сваке године приредио је трпезу љубави за којом је, осим појаца, своје патриотске стихове говорио и наш чувени песник Благоје Баковић.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић 

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *