ДОДЕЉЕНИ УГОВОРИ ЗА ЦРКВЕ И ВЕРСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ НА ТЕРИТОРИЈИ АП ВОЈВОДИНЕ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Покрајинској влади уручила уговоре корисницима средстава по основу јавног конкурса за цркве и верске заједнице које делују на територији АП Војводине.

На овом конкурсу је за 52 пројекта издвојено укупно 28,3 милиона динара.

„Намера Покрајинске владе, са председником Игором Мировићем на челу, јесте да се средства из године у годину повећавају, јер су ваше потребе за капиталним инвестицијама велике, али и неопходне, како би се надокнадило све оно о чему се раније није водило рачуна на адекватан начин“, изјавила је Милошевићева.

Овом приликом, она је истакла да је буџет за традицоналне цркве и верске заједнице на територији АП Војводине претходних година био на нивоу од око десет милиона динара, али је у претходне две године повећан на 30 милиона, с тим што ће део неопредељених средстава бити усмерен на појединачне захтеве или преко институција чији је Покрајина оснивач, као што је Покрајински завод за заштиту споменика културе.

„Ове године на адресу Секретаријата стигло је 70 пријава, од којих су подржане 52 у укупној вредности од преко 28 милиона динара. Средства су опредељена за бројне капиталне инвестиције, конзервацију и рестаурацију  иконостаса, за научне скупове, као и добротворне активности“, нагласила је Драгана Милошевић и додала да ће Покрајинска влада увек бити поуздан партнер за све потребе традицоналних цркава и верских заједница.

Уочи свечаног уручења уговора, она је навела неке од подржаних пројеката, као што је изградња парохијског дома Српске православне цркве у Мошорину и у Мачванској Митровици, затим санација предње куполе и звоника храма у Дебељачи, адаптација парохијског дома и црквене сале у Ковачици, као и конзервација и рестаурација иконостаса Храма Светог архиђакона Стефана у Сремској Митровици.

Подржана је и обнова капеле Римокатоличке жупе „Пресвето срце Исусово“ у Горњем Таванкуту, одржавање Јеврејског гробља у Бечеју и пројекат Исламске заједнице у Војводини „Рамазански мирис Миска“.

Средства су одобрена и за пројекте инвестиционог одржавања храма Словачке евангелистичке црквене општине Бајша и за конзерваторске радове на обнови цркве Реформатске црквене општине у Зрењанину.

Извор: Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама; Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *