Стручна пракса „Бранкове“ школе из Руме у Португалу

Стручна пракса Бранковаца у Португалу по пројекту из програма Ерасмус +

Ово је други акредитовани пројекат из програма Ерасмус+ 2022-1-РС01-КА121-ВЕТ-000053966 под називом „Пракса нас повезује“ и укључује више активности.Траје годину дана. Завршетак ће бити крајем августа 2023. године.
Овога пута,11 ученика и два наставника у пратњи, боравило је у Португалу у граду Барселос 14 дана на стручној пракси. Прилику да уче у Европи добили су ученици фризери, економски техничари и правни техничари „Бранкове“ школе. Ученици фризерског смера обавили су стручну праксу у фризерским салонима у Барселосу учећи како се рукује алатима, могли су да упореде алате и прибор као и потрошне материјале који се користе  за савремену технику фарбања косе. Ученици су учили како се  рукује електричним машинама за шишање и различитим врстама маказа које одговарају техникама клизања, убадања и „Mid Fade“ шишања.
Такође су учили како се вешто обликују брада, бркови  и зулуфи, те како да се препоручују клијентима облици  браде, бркова и облици фрзура.
Ученици економског смера бавили су се електронском обрада података. Они  су користили рачуноводствени софтвер у рачуноводственој агенцији у Португалу уз помоћ ментора из агенције. Уносили су  податке из докумената и пратили  пословне промене. Били су у прилици  да сагледају начине пословања у Португалу, комуникацију у пословном свету и начине на које се обављају општи и административни послови. Тема праксе били су још: економско пословање као и начини пословања у  контакту са пословним сектором.
Ученици правно-пословног смера бавили су се уговорима о продаји и поклону непокретности тако што су  могли да препознају основне делове уговора као и да препознају  разлике у представљању и садржају уговора када је купац држављанин стране државе, што је важан део предмета Увод у право као и  предметно стицање својине које је у корелацији са предметом међународног приватног права.
Њихова тема била је и наслеђивање непокретности где су могли да препознају начине наслеђивања непокретности (закон, тестамент…). Такође, могли су  да препознају ко може бити законски наследник и наследник тестаментом, посебно када је у питању наслеђе са страним елементом. Сазнали су  и каква ограничења постоје у овом случају као и које су разлике у плаћању пореза. Ово је важан део Увода у право, предмет стицања својине и наследног права у корелацији са предметом међународног приватног права. Уочили су како се врши упис у књиге непокретности у Португалу.
Ученици су имали прилику да се сусретну са другим групама из Европе који су такође били на мобилности у овом граду те да се упознају са европским вредностима, културом, традицијом Барселоса и околине.
По овом пројекту три наставника су у мају месецу обавили курс професионалних комуникационих вештина и организационих вештина у Араду који је обезбедила „Asociatia Share Education. Impartasim Educatie“ организација.
Наставнице су из пројектног тима Ерасмус+ пројеката школе као и Ученичке задруге, те ће се стечена знања и вештине користити у сврху  побољшања сарадње на пројектима школе. Оне су посетиле више школа у Араду и успоставиле могућу сарадњу и будуће размене наставника и ученика.
Крајем августа, по истом пројекту, очекујемо позваног експерта из Турске који ће 4 дана држати обуку за наше заинтересоване наставнике са темом  савремених метода наставе којима планирамо да превазићемо потешкоће које се јављају при извођењу наставе у постојећим методолошким поступцима који доминирају код нас.
Овај пројекат финансира се средствима Европске уније. Ученицима и наставницима обезбеђена је целокупна финансијска подршка као и припрема за одлазак на мобилност. У школи се спроводе пројекти са акредитацијом, што значи да је Национална агенција „Темпус“ препознала висок  квалитет претходних реализованих пројеката и обезбедила средства за спровођење наредних пројеката до 2027. године.
Такође, школа спроводи и друге пројекте у којима учествују наставници и ученицици на разменама и имају прилику да угосте групе ђака и наставника из многих европских земаља. Ови пројекти раде се под покровитељством Министарства просвете и спорта а мобилности и рад школе такође надгледа Школска управа Нови Сад која даје сагласност за реализацију сваке мобилности.

Текст и фотографије: Даниела Васић, ССШ „Бранко Радичевић“ Рума

Извор: Радио Српски Сион

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *