Слава храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми

На Духовски понедељак, 5. јуна 2023. године, молитвено и свечано је прослављена слава храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми.

Празник Духови, који се сматра рођенданом Цркве и који се празнујe педесет дана после Пасхе, Васкрса, па се зове и Педесетница, молитвено је прослављен у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, док је на други дан Духова свечано прослављена храмовна слава.

Светом Литургијом је началствовао јереј Немања Мартиновић уз саслужење јереја Станка Лакетића, јереја Немање Теофиловића, јереја Милоша Марјанца и јереја Страхиње Џамбића.

Појање матураната богословије Милана Димковића, Драгана Варечке и Лазара Ковачевића дало је посебну ноту сабрању.

Након читања светог Јеванђеља, сабраном народу се пастирском беседом обратио јереј Станко Лакетић, професор карловачке богословије и старешина саборног храма у Сремским Карловцима.

Светим тајнама Тела и Крви Христове приступио је већи број сабраних, а након Светог причешћа у славску литију са трократним опходом око храма кренуло је свештенство са верним народом, да би се свеосвећујућа благодат Пресветога Духа, која је сишла на евхаристијске Дарове и народ Божји у храму, на тај начин проширила и на све оно што храм окружује и све оне који на том простору живе.

Кумови овогодишње славе г. Милан Романовић студент ПБФ-а са родитељима Слободаном и Зором, са прошлогодишњим кумовима породицом Живановић, припремили су славски колач и кољиво који су након славске литије освештани.

У сарадњи са АНИП „Бранко Радичевић“ настављено је неговање старе народне традиције и обичаја такозваних „Краљица“ које су допринеле свечаности и лепоти прослављања празника. Наиме, на Духове поворка лепо обучених и накићених девојака, које својим песмама и игром симболично доносе берићет и благостање домовима које посете, крене улицама Руме, где их домаћини примају у своја дворишта и после отпеваних песама поклањају им разне дарове. Циљ манифестације која се и данас негује јесте очување изворне културне традиције српског народа на територији Срема, као и развијање осећаја значаја очувања културних (изворних фолклорних и музичких) тековина српског народа, посебно међу децом и младима у намери да се ове тековине сачувају међу млађим генерацијама, како би могле да се у будућности преносе у наслеђе.

Да све прође у најбољем реду побринули су се домаћини славе, архијерејски намесник и парох румски, протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић и протонамесник Душан Вишекруна, старешина храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми и који су, такође, након молитвеног славља, уприличили трпезу љубави за све госте, па се тако заједничарење у Телу Христовом – Цркви, наставило.

Текст и фотографије: Мирјана Босић

Део фотографија преузет са фб странице храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми.

Извор: Радио Српски Сион

Беседа презвитера, оца Станка Лакетића, старешине Саборног храма Светог оца Николаја у Сремским Карловцима и професора Богословије Светог Арсенија Сремца:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *