Одржан црквено-народни свесрпски сабор „Крушедолска звона“

На дан Светих мученика Исидора Хиоског и Максима, 27. маја текуће године, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије служио је Свету архијерејску Литургију у Благовештењском храму манастира Крушедола, уз саслужење свештенства Епархије сремске. За време богослужења, надахнуту беседу произнео је протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски, а након Евхаристијског славља, Преосвећени Господин Епископ одслужио је и парастос за све страдале Србе у 20. веку.

Асоцијација избегличких и других удружења Срба из Хрватске, заједно са Завичајним клубом Славонија из Инђије и Епархијом сремском, организовали су данас, по 17. пут, традиционалну манифестацију Крајишки црквено-народни свесрпски сабор „Крушедолска звона“, у комплексу манастира Крушедола на Светој Фрушкој гори.

После трпезе љубави, послужене у конаку, одржан је пригодни програм, осмишљен тако да представи „смотру духа и народног стваралаштва више културно-уметничких друштава, као и уметника, како из Србије, тако и из Републике Српске“. Ове године, крушедолску беседу говорио је српски историчар и предавач на Филозофском факултету Универзитета у Београду, проф. др Милош Ковић.

Крушедолска звона су свесрпски сабор којим се јача заједништо, те чува сећање на завичај и богату српску историју. Овим сабором потврђује се и пријатељство Републике Српске и Србије. Финансијски, технички и организационо и ове године сабор је подржало Представништво Републике Српске у Београду.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *