Празник Преноса моштију Светог оца Николаја у Ердевику

На празник Преноса моштију Светог оца Николаја, 22. маја 2023. године, у цркви посвећеној поменутом Светитељу, у Ердевику, прослављена је храмовна слава. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, уз саслужење протојереја-ставрофора Радомира Мишића, архијерејског намесника шидског, протојереја-ставрофора Јована Милановића, ректора Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима, јереја Дамјана Јеринића, јереја Милована Дерете, ђакона Бранислава Ристића и ђакона Марка Стефановића.

Село је први пут поменуто у историјским изворима 1351. године. Било је расељено за време Бечког рата (1683–1699), а по повлачењу турске војске улази у састав Илочког властелинства. До краја 18. века, Ередвик остаје велико и, за тадашње прилике, имућно насеље, које ће се полако развијати и у наредним деценијама. За време Другог светског рата, овде је страдало 179 мештана, а депопулација, покренута исељавањем домаћих Немаца, делимично је ублажена колонизацијом домаћинстава из Босне и Далмације.

Прва богомоља од плетера, са сводом од дасака, покривених шиндром, у Ердевику је забележена 1733. године. Садашњи храм Светог оца Николаја сазидан је 1804. године. Иконостас су саградили Јован Лашко и Сигисмунд Егерман, 1806, а осликао га је и позлатио Георгије Бакаловић, 1817. године. Архијерејски трон и певнице направио је „житељ дивошки“, Стеван Крачић, док је сликарске радове извео Григорије Гершић. Храм је обнављан 1820, а током Другог светског рата избегао је страдање. У целости је обновљен 1989. и 1999. године.

Извор: Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *