КУКУЈЕВЦИ ПРОСЛАВИЛИ СВОЈУ ЗАВЕТИНУ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ ЧУДОТВОРЦА

Српска православна Парохија Кукујевци, прославила је ЗАВЕТИНУ села, св.Василија  Острошког Чудотворца, која је протекла на следећи  начин.

Дана 12. маја, ове 2023. године, служили смо свету Литургију у 10.00 часова, у нашем месном храму, Успенија Пресвете Богородице, а служили су: протојереј Милан Пршић, парох шидски, протонамесник Слободан Чавка парох сурчински и јереј Александар Чавка, парох угриновачки. За певницом је певао и апостол читао Александар Јефтенић, а у олтару послуживао Никола Лакић, студент ПБФ у Београду. Светој Литургији су поред верног народа и деце присуствовали представници Општине Шид, школе и локалне самоуправе.

По завршетку свете Литургије, свештенство и народ су се уз певање тропара, у организованој литији упутили ка ЗАПИСУ, где се придружио протојереј Бојан Цветковић, парох беркасовачки. У литији су поред верног народа учествовала сва школска деца локалне школе, под надзором својих учитељица и наставника. Доласком код ЗАПИСА обављен је свештени молитвени чин и запис обновљен воштаним  крстом, заливен вином и покропљен светом водицом.

Затим се по повратку у храм приступило сечењу славског колача и благосиљању славског жита, које су припремили кумови славе, Игор и Маја Спасојевић. Том приликом, кумови су даривали храму вредан поклон и заузврат примили скроман дар и захвалницу парохије кукујевачке.

Пригодну беседу, надахнуто и стручно, одржао је протонамесник Слободан Чавка, парох сурчински, нагласивши значај узајамног давања и помагања људима, по угледу на светог Василија Острошког којег прослављамо.

По пријему свете нафоре, славског колача и жита, народ и деца су се послужили испред храма пригодном храном и пићем, затим се разишли својим кућама а званице су прешле у црквену трпезарију за трпезу љубави, коју су великодушно и обилато припремили славски кумови.

АМИН

   Кукујевци 12.05.2023.                                                           пр. парох кукујевачки

                                                                                протојереј-ставрофор Душан Чавка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *