Честица моштију Светог Мардарија Либертивилског и Свеамеричког свечано дочекана у цркви Светог апостола Матеја у Сурчину

Са благословом Епископа новограчаничког Господина Лонгина, честицу моштију Светога, који је био први српски епископ америчко-канадски, донео је на дар протојереј-ставрофор Милош Весин, парох јужночикашки и ленсиншки, уз помоћ свештеника Николаја Костура. 

Свечани дочек уприличен је у недељу, 14. маја 2023. године у 18.00 часова, а верни народ је у молитви и са цвећем дочекао Светитеља Мардарија.

Акатист пред кивотом су служили протојереј-ставрофор Душан Чавка, протојереји Александар Цвитановић старешина сурчинске цркве Преподобне мати Параскеве и Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски, протонамесник Слободан Чавка старешина цркве Светог апостола Матеја, као и јереј Александар Чавка, старешина угриновачке цркве Светог Георгија. Акатист овом Божјем угоднику служиће се сваког петка у 18.00 часова.

Верни су се поклонили и целивали мошти новопројављеног угодника Божјег из српског рода, које су 2017. откривене нетрулежне након 82. године од његовог упокојења. Свети Мардарије се прославља 12. децембра по новом, а 29. новембра по старом календару.

Међу свештенослужитељима који су у прошлом, двадесетом веку, началствовали у Саборној цркви Светог архангела Михајла у Београду били су Јован Максимович, потоњи Свети Јован Шангајски и Санфранцискански; Николај Велимировић, потоњи Свети Николај Охридски и Жички; и Иван Ускоковић, потоњи Свети Мардарије Либертивилски и Свеамерички. Његове нетљене мошти обретене су у мају 2017. године у његовој задужбини манастиру Светог Саве у Либертивилу.

Одлуком Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве на редовном заседању маја 2015. године владика Мардарије Ускоковић, први српски Епископ америчко-канадски, прибројан је Сабору Светих.

Литература:

Свети Мардарије Љешанско-Либертивилски и Свеамерикански – житје, служба и акатистСветигора, Цетиње 2016.  – обе књиге с благословом Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија

Животопис владике Мардарија, Драгослав Драгутиновић, Севастијан прес Чикаго 2017.

Недокучива Русија, мемоари Мардарије Ускоковић, Епископ америчко-канадски, Манастир Светог Саве Либертивил 2017.

Свети Мардарије Љешанско-Либертивилски и Свеамерикански, др Ружица (Чупић) Марић, Светигора, Цетиње 2015,

Беседа Светитељи Божји дар али и опомена протојереја-ставрофора Милоша Весина, Београд, Коларац 24. маја 2018. године.

Текст, фотографије и звучни запис: Зорица Зец

Извор: Радио Српски Сион

Беседа оца Страхиње Голијана након Акатиста

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *