Свети пророк Јеремија литургијски прослављен у Петроварадину

У храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину данас су литургијски прослављени Свети пророк Јеремија и равноапостолна царица грузијска Тамара.

Светом Литургијом је началствовао протојереј ставрофор Николај Курински, руски свештеник који служи у Јерусалимској Патријаршији уз саслужење јереја Бранислава Керечког, старешине овог храма. За певницом су појали искусни петроварадински појци. Велики број верника се сабрао данас у овој светињи у којој се готово свакодневно служи Света Литургија.

После Свете Литургије и Свете тајне Причешћа отац Николај се обратио присутним верницима емотивним речима братске љубави између српског и руског народа. Овај руски свештеник је однедавно “руски сремац”, јер се са породицом доселио у једно сремачко село на Светој Фрушкој Гори и живи на релацији Света Земља – Света Србија.

После беседе старешина храма јереј Бранислав Керечки се захвалио оцу Николају на дару нашој цркви, честицама гроба Господњег и честици са Голготе и уручио му икону Богородице – Очајних једина нада, чији се оригинал налази у скиту Свете Ане у Почајеву.

После поделе нафоре, верници су целивали честице светиња и дуго још за трпезом љубави препричавали утиске данашњег необичног сусрета са свештеником из Свете земље.

Текст, фотографије и звучни запис: Крсто Калинић

Извор: Радио Српски Сион

Беседа оца Николаја

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *