Патријархове молитве за пострадалу децу

Дан после трагедије у којој су у Основној школи Владислав Рибникар у Београду пострадали невина деца и школски чувар и због које је занемела Србија, Његова Светост Патријарх српски г.Порфирије је служио помен у храму Светог Саве у Београду. Његовој Светости саслуживали су  Mитрополит преспанско-пелагонијски г. Петар из Македонске Православне Цркве – Охридска архиепископија и викарни Епископ марчански г. Сава. Помену су молитвено присуствовали: министар просвете г. Бранко Ружић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама г. др Владимир Рогановић, патријархови викарни епископи и патријаршијски функционери, бројно свештенство и мноштво верног народа.

Патријарх Порфирије се на крају помена обратио окупљенима рекавши да у овом тренутку једино можемо коленопреклоно молити Господа да буде милостив према свима нама и да се молимо за покој душе  невино пострадалих. Његова Светост је нагласио одговорност свих нас ставивши себе на прво место одговорности, чиме нас је подстакнуо да се погрузимо у саме себе пре него осудимо било кога: „Сви смо одговорни. Ја први јер сигурно се нисам довољно Богу молио за свој народ, сигурно нисам учинио много тога што сам требао да учиним и да будем бољи и да би као бољи и свом народу био бољи. Дакле, овде се ради о дубинском проблему, о корену на којем треба све да се зида и из којег треба све да израста!“

По одслуженом помену у храму Светог Саве,  Патријарх  Порфирије се, у пратњи викарног Епископа новобрдског Илариона, упутио до школе, места трагичног догађаја где се помолио за покој душе настрадалих и разговарао са директорком Основне школе Владислав Рибникар госпођом Снежаном Кнежевић,  наставницима, ученицима и њиховим родитељима.  

Патријарх је одласком на место највеће туге нашег народа ових дана, још једном исказао саучешће над невино изгубљеним животима деце и чувара Драгана и изразио веру и наду у опоравак рањених основаца и њихове наставнице Татјане.

Извор: СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *